Pont pentru o masă rapidă: spaghete cu sos pesto. Bonus: cum să le faci mai dietetice
Dacă ai făcut vreodată paste cu sos pesto și ai constatat că sunt puțin uscate, este posibil să fi fost nevoie să adaugi încă puţin ulei de măsline. Îţi spunem şi cum să le prepari astfel încât să nu fie nevoie de mult ulei!
Pentru a obţine paste gustoase, dar fără a fi excesiv de grase, poţi să foloseşti tehnica în care le amesteci cu apa în care s-au gătit. Ce simplu, nu? Acea apă va subţia sosul de pesto, astfel încât să creeze un sos care acoperă bine pastele. Amidonul din apă se emulsionează cu pesto, ceea ce înseamnă pur și simplu că grăsimea din pesto şi amidonul din apă se îngroașă. Este secretul oricărei gospodării italiene şi al restaurantelor cu specific italian din întreaga lume.
Ţi-e teamă că pastele te pot îngrăşa? Află că nu vei avea un risc foarte mare dacă le răceşti şi le reîncălzeşti. Pastele răcite produc o creștere puțin mai mică a glicemiei. Cercetătorii de la Universitatea britanică din Surrey au obsevat că amidonul prezent în paste se descompune atunci când aceste alimente sunt gătite în apă. Când sunt răcite, însă, structura se reorganizează, iar amidonul devine rezistent şi nu mai este ușor descompus la nivel intestinal. Amidonul se comportă ca fibrele. Doctorul în știință și tehnologie Miguel Ángel Lurueña susţine şi el această observaţie, după cum a explicat într-o postare pe pagina sa de Twitter: „Când este gătit, amidonul pe care îl conțin unele alimente se hidratează și gelatinizează. Când se răcește, suferă o retrogradare. Se cristalizează și este mai greu de metabolizat: se comportă ca fibrele”.
Ingrediente pentru două porţii
300 g spaghete
40 g miez de nucă
60 g frunze proaspete de busuioc
75 g parmezan
1 cățel de usturoi
60 ml ulei de măsline
sare
piper
Te-ar mai putea interesa: Gnocchi cu sos de roșii
Mod de preparare
Fierbi pastele în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Prăjești într-o tigaie, fără ulei, miezul de nucă până devine ușor auriu. Ai grijă să amesteci constant pentru a se rumeni uniform.
Pui în blender miezul de nucă, cățelul de usturoi, busuiocul și 50 de grame parmezan.
Vezi și: Paste din dovlecei cu chifteluțe
Pasezi ingredientele, turnând treptat uleiul de măsline. La final, condimentezi cu sare și piper, după gust.
Combini pastele cu sosul pesto și le servești cu parmezanul rămas.
FOTO: Shutterstock