Pont pentru sezonul rece. Tocană de legume la borcan

Este perioada aceea din an în care se pun legumele pentru conservare peste iarnă. Alături de borcanele cu zacuscă, gogoşari, castraveţi, ai putea pregăti câteva cu tocană de legume.

Tocana de legume  Sursa foto shutterstock 713004241 jpg

În sezonul rece, când simţi nevoia de o porţie gustoasă şi hrănitoare de legume, un borcan de tocană de legume poate fi exact ce îţi doreşti. Poate fi folosită şi ca garnitură, dar este potrivită şi la gustări, întinsă pe pâine prăjită. Dintre legumele pe care le conţine, vinetele au proprietăţi antioxidante datorită conţinutului acidului cafeic, acidului clorogenic şi nasuninei. Nasuina este un puternic antioxidant care combate acţiunea radicalilor liberi şi protejează acizii graşi din membranele celulare ale creierului. Antioxidanţii au şi rolul de a preveni stresul oxidativ la nivelul sistemului cardiovascular, reducând riscul apariţiei atacului de cord şi al bolilor de inimă.

Ingrediente pentru 14-16 borcane

5 kg ardei roșii

3 kg ardei galbeni

2 kg ceapă

2 kg morcovi

2 kg vinete

500 ml ulei

100 g bulion

sare

piper

foi de dafin

Te-ar mai putea interesa: Fructele şi legumele conservate sunt sănătoase. Sfatul nutriţionistului: Murăturile, sursă de probiotice

Mod de preparare

Speli ardeii, le scoți cotoarele și semințele, apoi îi treci prin mașina de tocat. Îndepărtezi capetele vinetelor și le toci mărunt.

Cureți cepele și le toci, iar morcovul îl razi. Amesteci cepele și morcovii și le călești în uleiul încins, 10 minute, apoi adaugi restul legumelor și lași la fiert, amestecând constant pentru a nu se prinde de marginile oalei.

Vezi şi: Roşii murate cu usturoi şi ţelină, reţetă pentru la iarnă

Condimentezi cu sare și piper, după gust, și adaugi frunzele de dafin. Cu o jumătate de oră înainte să stingi foc, adaugi bulionul și amesteci. Tocana este gata când se ridică uleiul la suprafață, iar apa a scăzut. Pui tocana în borcane sterilizate, pe care le păstrezi învelite în pături până când se răcesc, apoi le depozitezi la rece.

FOTO: Shutterstock