Prăjitura cu osânză topită

Aluaturile cu untură sunt cele mai fragede. Deşi au un conţinut caloric ridicat, din când în când ne putem răsfăţa cu o prăjitură cu osânză topită.
De ce ai nevoie pentru prăjitură cu osânză topită
200 g untură de porc
700 g făină
6 linguri smântână
3 ouă
1 plic praf de copt
7 linguri zahăr
1 praf de sare
1 lingură esenţă de vanilie
coaja de la 1 lămâie
Pentru umplutură
2 kg mere
10 linguri zahăr brun
1 linguriţă scorţişoară
3 linguri griş
1 gălbenuş,pentru uns
Cum se prepară prăjitură cu osânză topită
Baţi ouăle cu zahăr până capătă o consistenţă cremoasă. Adaugi esenţa de vanilie şi smântâna. Frămânţi făina cu untura la temperatura camerei şi încorporezi treptat restul ingredientelor. Frămânţi până obţii un aluat omogen,dar elastic. Dacă este prea moale,mai poţi adăuga puţină făina. Împarţi aluatul în jumătate şi întinzi două foi. Descojeşti merele,le dai prin răzătoare şi le storci. Le amesteci cu zahărul brun,grişul şi scorţişoara. Aşezi prima foaie într-o tavă cu hârtie de copt,o înţepi cu furculiţa,întinzi umplutura,iar deasupra pui a doua foaie,pe care o înţepi cu furculiţa. Ungi prăjitura cu gălbenuş şi o dai la cuptor până se rumeneşte.
Dacă vrei,poţi tăia făşii foaia de deasupra,pe care să o aranjezi asemeni unui grilaj.