Prăjitură fărâmicioasă

1 59292 original jpg jpeg

Pentru prăjitură fărâmicioasă ai nevoie de: Pentru aluat: 200 ml lapte, 40 g drojdie proaspătă, 100 g zahăr + 1 linguriţă, 500 g făină + 1 linguriţă,150 g unt, 5 gălbenuşuri, 2 ouă, 50 g smântână grasă, 2 linguri rom, 1/3 linguriţă sare

Pentru umplutură

500 g prunecoaja răzuită de la o lămâie 

Pentru aluatul fărâmicios de deasupra

50 g zahăr

70 g făină

o pişcătură sare

50 g unt

Cum se prepară prăjitura fărâmicioasă

Opreşti o lingură de lapte şi o dai deoparte.Încălzeşti puţin laptele rămas şi dizolvi drojdia în el. Adaugi o linguriţă de zahăr şi una de făină,amesteci,acoperi cu un şervet şi laşi 30 de minute într-un loc cald să crească.

Combini untul cu zahărul într-un blender,apoi adaugi ouăle,unul câte unul,amestecând încontinuu. Laşi deoparte.

Cerni făina într-un vas mare. Adaugi maiaua şi amesteci. Frămânţi cu mâna sau cu un mixer. Adaugi smântâna şi frămânţi. Apoi,în 2-3 reprize,adaugi mixtura de ouă,amestecând în permanenţă cam 20-25 de minute. Aluatul ar trebui să fie,în final,moale şi elastic. Încălzeşti lingura de lapte pe care ai dat-o deoparte mai devreme,adaugi sare şi amesteci.

Încălzeşti romul şi pui ingredientele lichide în aluat. Frămânţi,acoperi cu un prosop şi laşi la crescut cam 50 de minute. Aluatul ar trebui să-şi dubleze volumul.

Speli prunele,elimini sâmburii şi le tai felii. Le amesteci cu coaja de lămâie. Ungi o tavă cu unt,tapetezi cu hârtie de copt şi transferi aluatul folosindu-te chiar şi de o lingură. Deasupra,aşezi feliile de prune. Laşi iar la crescut jumătate de oră.

Încingi cuptorul. Amesteci într-un bol ingredientele uscate pentru aluatul fărâmicios:zahărul,făina,sarea şi untul. Până obţii un aluat care se fărâmiţează. Când a trecut jumătatea de oră,presari pe deasupra din aluatul fărâmicios,bagi la cuptor prăjitura şi o coci jumătate de oră,la flacără medie.

Dacă prăjitura fărâmicioasă începe să devină maronie pe margini,dai focul puţin mai mic. Când e gata,opreşti focul şi laşi prăjitura faramicioasa în cuptor 10-15 minute,apoi scoţi şi laşi să se răcească.

Dificultate mică

Preparare 180’

1 tavă