Reţetă în paşi. Chec cu afine, fulgi de ovăz şi lămâie, glazurat

Acest chec cu afine este un desert ușor, pufos care se coace rapid. Acoperit cu o glazură dulce de zahăr şi vanilie, este alegerea perfectă la un ceai, la gustările de peste zi, inclusiv pentru pacheţelul de şcoală al copiilor care evită fulgii de ovăz şi afinele.

image

Încearcă să incluzi afinele cât mai des în meniul tău, inclusiv prin intermediul unor deserturi mai sănătoase! Acestea reduc uşor tensiunea arterială, scad nivelul de colesterol rău, cel care este responsabil de apariţia plăcilor de aterom de pe pereţii vaselor de sânge. Indicele glicemic scăzut le face potrivite pentru a fi consumate în cantităţi moderate de către persoanele care suferă de diabet zaharat sau care au toleranţă scăzută la glucoză.

Introdu şi fulgii de ovăz în dietă! Consumul de cereale integrale este o modalitate bună de a reduce nivelul de trigliceride. Datorită acidului linoleic şi fibrelor pe care le conţine, ovăzul previne creşterea nivelului de colesterolul rău. Totodată, fibrele elimină grăsimile care se acumulează pe pereţii arterelor, ceea ce îţi reduce riscul de hipertensiune arterială, atac de cord sau alte probleme de inimă.

Ingrediente

Pentru chec:

275 g făină

125 g fulgi de ovăz

2 ouă

125 g zahăr

1 plic praf de copt

1 praf de sare

125 g afine

150 ml lapte

zeama de la 1 lămâie

100 ml ulei

Pentru glazură:

125 g zahăr pudră

60 ml lapte

esență de vanilie

Mod de preparare

image

Pasul 1

Speli afinele, le scurgi, apoi le amesteci cu 25 g de făină. Ai grijă să nu le zdrobești.

Pasul 2

Combini făina cu praful de copt, sare, ouăle, fulgii de ovăz și zahărul. Înglobezi laptele şi uleiul.

Pasul 3

La final, torni zeama de lămâie, amesteci și adaugi afinele. Pui compoziția într-o tavă tapetată și o dai la cuptor, la 190 °C, 50-55 de minute.

Pasul 4

Checul este gata când trece testul scobitorii. Îl lași la răcit. Între timp, amesteci zahărul pudră cu laptele și esență de vanilie, după gust. Glazura este gata când are o consistență ușor lichidă. Torni glazura peste checul rece.