Reţetă zacuscă de vinete 5 kg - secretul pe care trebuie să-l ştie orice gospodină
Toamna este sezonul în care gospodinele îşi numără borcanele din cămară, iar dintre acestea nu trebuie să lipsească borcanele de zacuscă. De aceea, astăţi îţi propunem să descoperi o reţetă de zacuscă delicioasă, pentru care ai nevoie de cinci kilograme de vinete. Iar secretul unui preparat delicios sunt vinetele şi ardeii copţi la foc cu lemne.
- cinci kilograme de vinete
- două kilograme de ardei capia
- două kilograme de roşii
- un kilogram de ceapă
- 500 de ml de ulei
- sare şi piper, după gust
Coace vinetele şi ardeii pe grătar sau pe grill, după care condimentează cu sare, cât timp sunt calde. Ulterior, pune-le într-un vas şi acoperă-le cu un capac. Aşteaptă 10-15 minute, iar apoi se vor curăţa mai uşor.
Între timp, toacă ceapa şi căleşte-o în ulei, până când va deveni sticloasă. Adaugă vinetele şi ardeii, sarea şi piperul, iar apoi lasă să fiarbă la foc mic. Pentru un plus de savoare adaugă două-trei foi de dafin. Amestecă din când în când, ca să nu se lipească.
Ulterior, când a început să clocotească adaugă şi roşiile date prin răzătoare şi mai fierbe totul alte 30 de minute.
Pune zacusca fierbinte în borcanele bine curăţate, adaugă deasupra ulei, pe toată suprafaţa, iar apoi înfiletează capacele bine şi pune-le la cuptor, pentru zece minute.
Păstrează-le într-un loc întunecos şi ferit de umezeală.