Reţeta zilei: Tort delicios cu lămâie
În zilele în care ai mai mult timp pentru a găti preparate care necesită migală, încearcă această reţetă de tort!
Dificultate mare / Preparare:1 h 20' / 1 tort
Ingrediente
Pentru blat
6 ouă
1 praf de sare
6 linguri ulei
1 plic zahăr vanilat
esenţă de rom
coaja unei lămâi
2-3 linguri zeamă de lămâie
1 praf de copt
10 linguri zahăr
făină
1 pahar nucă măcinată
2 linguri cacao
Pentru cremă
4 ouă
8 linguri zahăr
½ l lapte
4 linguri făină
zeama şi coaja unei lămâi
esenţă de rom
100 g unt
Pentru sirop
150 ml apă
75 g zahăr
esenţă de rom,după gust
Pentru decor
1 tabletă ciocolată albă
unt
1/2 tabletă ciocolată amăruie
stafide,fructe uscate sau bomboane,opţional
Preparare
Pentru blat,separi gălbenuşurile de albuşuri. Baţi albuşurile spumă cu sare,adaugi uleiul,zahărul vanilat,esenţa,coaja şi zeama de lămâie,gălbenuşurile,praful de copt,zahărul,apoi făina,până când compoziţia devine de consistenţa smântânii. Amesteci nuca cu cacaua,le încorporezi în aluat torni totul într-o tavă tapetată. Coci 20-30 de minute. Tai blatul răcit în trei felii.
Pentru cremă,baţi ouăle întregi cu zahărul. Torni laptele. Aşezi totul pe foc şi amesteci continuu. Încorporezi făina şi,după ce se îngroaşă compoziţia,dai vasul deoparte. Adaugi zeama,coaja de lămâie,esenţa,untul şi omogenizezi. Separat,pregăteşti siropul astfel:pui pe foc apa cu zahărul,amesteci,le ţii până se topeşte zahărul,dai deoparte,laşi la răcorit şi pui esenţa. Însiropezi prima felie de tort,întinzi cremă,o aşezi pe a doua,iar sirop şi cremă,apoi ultima foaie şi îmbraci tortul în ciocolată albă,topită pe baie de aburi cu puţin unt. Decorezi cu ciocolată neagră,stafide,bomboane sau fructe uscate.
Sursă foto:123RF