Secrete din bucătăria chinezească. Află de ce preparatele lor sunt mai gustoase

1 shutterstock 1500987515 jpg jpeg

Nu de puţine ori, preparatele chinezeşti au reuşit să impresioneze la diferite concursuri de talente culinare. Bucătăria chinezească este una dintre cele mai vechi şi mai bogate moşteniri culinare de pe Terra, iar preparatele pe care chinezii le realizează sunt absolut delicioase. Iată care sunt trucurile care se folosesc într-una dintre cele mai populare bucătării de pe continent!

Chinezii sunt cunoscuţi pentru varietatea în bucătărie. În China se servesc la o masă mai multe preparate, care au la bază carnea, orezul, tăiţeii, sosul de soia, tofu şi condimentele aromate, care dau gust şi savoare mâncării. De asemenea, chinezii se remarcă prin consumul alimentelor cu celebrele beţişoare, care pot fi găsite acum la nivel mondial, dar şi prin tehnicile lor speciale de gătit. Oricât de mult ne-am dori să gătim acasă un preparat chinezesc, cu greu ne iese la fel. Iată de ce!

Amidonul, secretul sosurilor delicioase

Cum reuşesc bucătarii chinezi să facă peştele şi carnea să aibă acel luciu apetisant în farfurie sau sosurile să aibă consistenţa cremoasă şi delicioasă? Secretul lor constă în calitatea cărnurilor, dar şi în amidonul de porumb pe care îl folosesc în multe preparate culinare. Nu există sos pe care ei să nu îl prepare la temperaturi ridicate fără amidon de porumb.

Citeşte şi: Curiozităţi despre orez şi risotto. Cum pot fi gătite? 

Galbenuş de ou pentru marinarea cărnurilor

Bucătarii chinezi marinează carnea în gălbenuş de ou, aproximativ 15 minute, înainte de preparare. Această tehnică se numeşte „catifelare‟, oferă strălucire fripturii şi o protejează în timpul gătitului. Oul împiedică lichidul să se evapore din carne, astfel încât carnea rămâne fragedă şi gustoasă.

De asemenea, un alt truc pe care bucătarii chinezi îl fac pentru o carne perfectă este fierberea cărnii înainte de gătire. Fierberea ajută la îndepărtarea excesului de sânge şi frăgezeşte carnea. Această tehnică se foloseşte în special în cazul cărnurilor roşii.

Fructele şi legumele, spălate în apă sărată

Dacă te-ai întrebat de ce chinezii consumă legumele şi fructele cu atât de multă încredere, află că secretul constă în spălatul fructelor şi a legumelor în apă cu sare. Oamenii din China clătesc bine alimentele, le pun într-o soluţie cu sare şi apoi le clătesc din nou cu apă de la robinet. În 2006, oamenii de ştiinţă chinezi au efectuat un studiu care a dovedit că apa sărată elimină pesticidele din legume şi din fructe. Pentru a spăla legumele şi fructele în acest fel, adaugă 1 parte de sare la 10 părţi de apă.

De asemenea, pentru a face mâncăruri delicioase şi sănătoase din legume, chinezii le gătesc mai mult la abur şi evită fierberea lor. Mulţi localnici pun legumele într-un coş de bambus pe care îl aşază deasupra apei clocotite, iar în acest fel legumele îşi păstrează forma, aroma şi sunt mai sănătoase. 

Îndulcirea deserturilor cu produse locale

Chinezii nu folosesc mult zahăr în deserturi, deşi gemul şi ciocolata sunt foarte populare la ei. Localnicii folosesc produse vegetale pentru îndulcirea dulciurilor, precum susanul, fasolea şi cartofii dulci. Acesta este motivul pentru care unii europeni consideră, la prima vedere, că deserturile chinezeşti sunt fade. Însă, în acest mod chinezii îşi menţin silueta şi sunt mai sănătoşi.

Sursă foto: Shutterstock