Tartă în straturi

1 57636 original jpg jpeg

Un desert irezistibil, uşor de preparat. Tarta în straturi e reţeta perfectă dacă ai poftă de ceva dulce.

Ai nevoie de

1 kg de gutui

175 g zahăr

coaja şi zeama de la o lămâie

1 linguriţă scorţişoară

2 linguri de mălai

300 g nuci

350 ml apă

Pentru aluat:

100 g făină

75 g zahăr

140 g unt

sare

Cum se prepară

Speli şi cureţi gutuile de coajă, cotoare şi de căsuţa cu seminţe. Le tai bucăţi mari şi le pui într-o cratiţă cu apă. Păstrezi câteva feliuţe pentru ornat. Acoperi cu un capac şi laşi la fiert o oră sau până când gutuile îşi schimbă culoarea şi s-au înmuiat. Le ţii la răcit, apoi le mixezi. Piureul obţinut îl treci printr-o sită şi îl pui într-o tigaie, la foc mic. Adaugi zahărul, coaja, zeama de lămâie şi scorţişoara. După 15 minute, amesteci mălaiul cu puţină apă şi îl torni în piure. Omogenizezi până se îngroaşă. Laşi la răcit.

Pentru aluat, amesteci făina, zahărul, un praf de sare şi le freci cu untul până obţii o cocă sfărâmicioasă. Într-un vas termorezistent, uns cu puţin unt, aşezi un strat de piure de gutui, un strat de miez de nucă şi ultimul strat de aluat sfărâmicios. Pui câteva felii de gutui deasupra. Laşi la cuptor, la 160 de grade, pentru 20-25 de minute sau până când firimiturile devin aurii. O poţi servi caldă.