Tort cu ciocolată şi zmeură în weekendul copiilor. Îţi dă şi ţie o dispoziţie bună!

În weekendul dedicat copiilor, îţi propunem o reţetă de tort cu ciocolată şi zmeură pe gustul celor mici, dar şi al adulţilor.

image

Chiar dacă pare laborios la o primă vedere, acest tort nu are nimic complicat în ceea ce priveşte prepararea. Rezultatul final deosebit şi delicios surprinde tocmai datorită ingredientelor simple.

Ingredientele-vedetă ale acestui tort, ciocolata şi zmeura sunt şi sănătoase, consumate cu moderaţie. Consumul de ciocolată amăruie îţi aduce fibre solubile şi minerale (fier, magneziu, zinc, potasiu, seleniu). Bună pentru inimă, ciocolata amăruie are şi darul de a scădea tensiunea arterială, nu numai de a ameliora circulaţia sângelui îndeosebi la extremităţi. Pentru a beneficia de protecţia ei şi pentru a te feri de bolile cardiovaculare, alege mai des ciocolata neagră, cu un conţinut ridicat de cacao, peste 65-70%.      

Pe de altă parte, meura este o sursă excelentă de vitamina C. Cu 150 de grame de zmeură acoperim 50% din necesarul zilnic de vitamina C. Printre calităţile care o recomandă ca fiind un superaliment se numără conţinutul ridicat de fibre şi vitamina K. Are puţine calorii (64 kcal per 150 g), de aceea este un fruct benefic pentru cei cu diabet şi obezitate. Un compus din zmeură, o ketonă pe nume rhemosin, accelerează metabolismul şi arderea grăsimilor deoarece favorizează activitatea enzimatică. Aşadar, profită de acest sezon şi prepară cât mai des salate de fructe şi deserturi cu zmeură!

Ingredinte pentru 12 porţii

8 ouă

160 g zahăr

120 g făină

80 g unt

esenţă de rom

Pentru cremă:

2 tablete ciocolată amăruie

200 g zahăr pudră

250 g unt

20 g cacao

4 ouă

1 linguriță zahăr vanilat

1 vârf de cuţit sare

Pentru crema de ornare:

150 g zahăr pudră

500 g mascarpone

320 ml smântână pentru frişcă

2-3 linguri sirop de căpşuni sau zmeură

1 plic zahăr vanilat

Pentru glazură:

80 g chipsuri de ciocolată amăruie

80 ml lichior de ciocolată

1 lingură miere

zmeură proaspătă, pentru ornat

Vezi şi: Desert fără coacere. Tort cu biscuiţi şi caramel

Cum să faci tort cu ciocolată şi zmeură

Baţi albuşurile spumă, adaugi tot zahărul şi esenţa de rom şi continui până obţii o spumă tare. Încorporezi gălbenuşurile, untul topi şi răcit, apoi făina. Tapetezi fundul unei tăvi de tort cu margini detaşabile în care pui o lingură cu vârf din compoziţie şi o întinzi în strat uniform.

Introduci tava în cuptorul preîncălzit pentru cinci minute. Scoţi foaia cu grijă şi procedezi la el cu restul compoziţiei. Aşezi coli de hârtie între foi pentru a nu se lipi.

Pentru cremă, bați ouăle cu zahărul și sarea pe baie de aburi, amestecând continuu până când se îngroașă. Dai deoparte.

Te-ar mai putea interesa: Tort tiramisu, desertul cu care nu ai cum să dai greş

Topești ciocolata și o încorporezi în compoziția de ouă. Mixezi untul la temperatura camerei până ce crește în volum, apoi adaugi cacaua și omogenizezi. Încorporezi untul în compoziția de ciocolată și amesteci. Atât untul, cât și ciocolata trebuie să fie la temperatura camerei.

Suprapui foile, punând cremă între ele. Mixezi zahărul pudră cu mascarpone, zahărul vanilat. Separat, baţi smântâna pentru frişcă şi o încorporezi în cremă. Îmbraci tortul cu această cremă şi-l dai la frigider.

Pentru glazură, combini toate ingredientele şi le topeşti pe baie de aburi. Ornezi tortul, lăsând-o să se prelingă pe margini, şi pui iar tortul în frigider. La servire, decorezi tortul cu zmeură proaspătă.

FOTO: Shutterstock