Zacuscă din dovlecei şi morcovi
În fiecare toamnă, gospodinele pregătesc zacusca, un preparat tradiţional din legume. Iată o reţetă simplă de zacuscă, care se prepară destul de uşor şi de care te poţi bucura în zilele reci.
Ingrediente
2 kg dovlecei mari
2 kg morcovi
2 kg gogoşari
2 kg ceapă
2 kg roşii
500 ml ulei
1 căpăţână de usturoi
1 lingură cu sare de murături
2-4 foi de dafin
1 lingură cu boabe de piper
Mod de preparare
Se spală legumele,se curătă de coajă sau de seminţe. Se trec prin răzătoare morcovii,ceapa şi roşiile. Se pun în vas mare cu fund dublu:uleiul,ceapa,morcovii,usturoiul tocat mărunt. Se călesc 30 de minute la foc mic,după care se adaugă ardeii daţi prin masina de tocat. Se lasă amestecul să fiarbă la foc mic 1 oră,apoi se sărează şi se condimentează. Se curătă (prin răzuire) dovleceii de coajă,se taie felii,se înlătură seminţele şi se taie cubuleţe. Se spală,se scurg,se pun peste legumele care fierb în ulei,se omogenizează amestecul. Se spală roşiile,se trec prin maşina separatoare sau pe răzătoarea mică,se pune sucul obţinut peste zacuscă şi se continuă fierberea până când produsul se ţine de lingură. Când zacusca începe să forfotească trebuie făcută proba:dacă se ţine de lingură,se pune fierbinte în borcanele sterilizate. Borcanele se închid,se sterilizează,puse în şir strâns pe tava neagră a aragazului sau în bain-marine,se etichetează când s-au răcit şi se pun în cămara aerisită.
Citeşte mai multe reţete în cartea “ Salate şi conserve din legume şi fructe” de Maria Cristea Şoimu,care se va găsi la toate punctele de difuzare împreună cu revista Click! pentru femei,din 18 septembrie.