S-a schimbat complet! Kathleen Turner, în luptă cu propriul corp încă din tinereţe. Ce diagnostic a primit atunci?

4 fotojet2 jpg jpeg

Era una dintre cele mai frumoase actriţe de la Hollywood în anii '80, când a făcut furori în filme precum Body Heat, Prizzi’s Honor, The War of the Roses şi The Jewel of the Nile. Însă, în deceniul care a urmat, cariera lui Kathleen a avut mult de suferit din cauza dependeţei actriţei de alcool, dar şi a unei boli care i-a marcat viaţa.

Starul hollywoodian a preferat să se îndrepte spre teatru şi a început să predea actoria tinerilor în căutarea unui succes la fel de mare precum l-a avut ea. De la superproducţii, cu bugete impresionante şi încasări considerabile la box office, Turner a ajuns la piese de teatru destul de neînsemnate, în care se străduia să menţină calitatea superioară a interpretării sale. Dar ce s-a întâmplat cu Kathleen Turner? Cum de-a ajuns vedeta, din apogeul carierei sale, într-un con de umbră?

Cariera şi întreaga ei viaţă s-au schimbat de când avea 30 şi ceva de ani, când a primit un diagnostic pe viaţă – artrită reumatoidă. Kathleen a dezvăluit, pentru revista Vulture, că, în ultimele patru decenii ale carierei sale, a fost stăpânită de o furie cruntă. Actriţa a recunoscut că este „a naibii de supărată pe orice”.

Atunci când a fost întrebată dacă boala o supără, ea a răspuns: „Sunt prea ocupată să mă lupt cu boala, pentru a vedea lucrurile mai departe de momentul prezent, când încerc să mă descurc de la o zi la alta. Provocările mele sunt ceva de genul – pot să ţin un pix în mână, mă pot oare ridica, pot să urc scările?”

Condamnată la o viaţă complet diferită faţă de cea pe care o avusese până la diagnostic, Turner înceacă, de ani întregi, să gestionze cât mai bine situaţia complicată în care se află. „E greu să înţelegi nivelul de durere pe care o asfel de boală îl cauzează”, a declarat ea pentru Today. I s-au administrat doze imense de steroizi, care au venit la pachet cu efecte secundare la fel de greu de suportat, care i-au schimbat şi înfăţişarea, după cum se vede. Nu de puţine ori încerca să ridice ceva de pe masă, în văzul lumii, şi cei din jurul ei să creadă că era beată criţă de nu-şi putea coordona mai deloc mişcările.

„Artrita reumatoidă m-a lovit când aveam 30 şi ceva de ani, ultimii ani în care Hollywoodul m-a perceput o actriţă cu sex appeal. Partea cea mai tristă e că cea mai mare parte a încrederii în mine provenea din felul în care arătam. Dacă mi s-a luat asta, cine mai eram?”, a dezvăluit Kathleen, încercând apoi un eventual răspuns: „Trebuie să faci tot ce-ţi stă în putinţă în situaţia dată şi asta e ceea ce am făcut eu.”

La mijlocul anului 1994, actriţa nu se mai putea da jos din pat fără să fie ajutată. Mâna ei stângă nu se mai mişca, iar capul îi provoca o durere groaznică la spate. N-a durat mult până să ajungă să dispere şi să încerce să-şi înece amarul şi durerea în alcool. „O, da, am băut ceva la viaţa mea! Pentru că băutura îmi amorţea durerea”, a recunoscut pentru The Fix. „Când durerea cauzată de boală era la cel mai intens nivel, am descoperit că vodca îmi amorţea de tot suferinţa.”

Nu numai cariera ei a avut de suferit din cauza bolii, ci şi mariajul actriţei. Durerea simţită aproape că se generalizase şi nici măcar momentele intime cu soţul ei nu mai erau plăcute pentru Turner, care se încovoia de durere chiar şi în timpul actului sexual. N-a avut încotro şi fostul sex simbol hollywoodian s-a internat într-o clinică de reabilitare şi a găsit un medic care s-o ajute să poată stăpâni, măcar cât de cât, boala. În timp, s-a apucat de gimnastică, putea înota şi face plimbări.

Foto - Shutterstock, film Body Heat (1981)