Sfaturi pentru a asigura siguranţa copiilor în maşină

Şoferia poate fi o activitate pe care o faci cu plăcere în fiecare zi şi primele aventuri în spatele volanului te vor învăţa lucruri importante. Odată ce îţi întemeiezi o familie şi îţi asumi mai multe responsabilităţi, trebuie să te asiguri că cei mici sunt în siguranţă de fiecare dată când pleci la drum.
Indiferent dacă este vorba de drumuri scurte până la medic sau de concedii în afara oraşului, trebuie să respecţi toate regulile care îi protejează pe copii, dar şi pe tine, în maşină. Iată câteva sfaturi:
Instalează un scaun potrivit şi sigur
Legislaţia din România stipulează clar că toţi copiii cu înălţime de până la 135 centimetri pot fi transportaţi doar în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă. Acestea sunt scaunele speciale pentru copii, care se instalează cu ajutorul sistemului Isofix. Dacă eşti în căutarea unei maşini de familie, precum Skoda şi vrei să ai copii în viitorul apropiat, asigură-te că aceasta este dotată cu sistemul menţionat mai sus. Isofixul îţi oferă posibilitatea de a folosi un scaun pentru copii fără a mai fi nevoie să îl asiguri cu centura de siguranţă. Când vrei să achiziţionezi o maşină, caută eticheta cu numele pe bancheta din spate, iar când alegi scaunul pentru copil va trebui să verifici dacă este omologat pentru folosirea prin sistemul Isofix. Ţine minte şi că scaunele trebuie schimbate în funcţie de vârsta, înălţimea sau masa corporală a copilului tău. De la naştere până la vârsta de 2 ani, scoica trebuie aşezată cu spatele la sensul de mers. După 2 ani, copilul poate fi aşezat cu privirea spre faţă, într-un scaun de maşină. Alege cu atenţie scaunele şi cere mereu ajutorul profesioniştilor din magazinul fizic sau online.
Nu lăsa niciodată copilul singur în maşină
Părinţii recurg adesea la această opţiune atunci când trebuie să facă rapid câteva cumpărături de la farmacie sau să facă o vizită rapidă la ghişeul băncii. Chiar dacă multe dintre aceste activităţi nu durează mai mult de 5 minute, copilul nu trebuie lăsat singur în maşină. În special în sezonul cald, temperatura din maşină creşte mai repede decât crezi. De asemenea, copiii sunt mult mai sensibili la căldură, iar temperatura lor corporală poate creşte de trei-cinci ori mai repede decât în cazul adulţilor.
Maşina ta poate fi implicată într-un accident şi atunci când este parcată pe marginea drumului sau pe un loc de parcare marcat, iar copilul tău poate avea de suferit într-o astfel de situaţie nefericită. În anumite situaţii poate fi mai complicat să iei copilu cu tine, în special dacă doarme adânc sau dacă afară este foarte frig.
Blochează geamurile electrice şi uşile
Sistemele folosite de geamurile maşinilor moderne sunt perfecte pentru şoferi şi pasageri însă, din categoria din urma fac parte şi copiii. Pentru aceştia, geamurile şi uşile reprezintă adevărate pericole. Fie că sunt tentaţi să le deschidă sau că o fac din greşeală, aceştia se pot răni sau pot provoca accidente în trafic. De aceea, responsabilitatea de a bloca aceste sisteme din maşină îţi revine. În cazul geamurilor electrice, activează opţiunea care îţi oferă posibilitatea de a le controla doar din faţă şi blochează uşile încă dinainte să pleci de pe loc. De asemenea, multe autovehicule au sisteme de child safety care îţi permit să dezactivezi anumite opţiuni ale sistemelor din preajma copiilor. Nu uita să citeşti cu atenţie manualul de instrucţiuni atunci când îţi cumperi o maşină, pentru a putea avea control complet asupra comenzilor.
Copiii sunt extrem de vulnerabili şi trebuie protejaţi prin toate mijloacele atunci când maşina se află în trafic sau chiar în parcare. Respectă legislaţia şi recomandările specialiştilor, pentru a nu-ţi expune copilul la pericole care pot fi evitate cu uşurinţă.
Sursa foto: pexels.com