Sfaturi pentru a-l încuraja pe copil să devină mai responsabil

1 baie oglinda jpg jpeg

Atunci când îl înveţi cât mai devreme pe cel mic să se familiarizeze cu multe dintre îndeletnicirile care îi vor fi de folos pe viitor, acesta va putea să-şi poarte mai bine şi mai devreme de grijă. De asemenea, el trebuie învăţat că aceste responsabilităţi nu reprezintă sarcini impuse de adulţi, ci experienţe din care poate învăţa în fiecare zi. Felul în care acesta se comportă şi alegerile pe care le face vor influenţa amprenta pe care o lasă în societate, aşa că învaţă-l cât mai repede să fie conştient de toate acestea. Iată câteva sfaturi:

Lasă-l să te ajute

Copilul va încerca de multe ori să te ajute atunci când ai treabă la bucătărie sau când faci curăţenie. Cel mic te va şi încurca şi poate crea mai multă dezordine decât ţi-ai dori, însă trebuie să-l încurajezi să se implice în astfel de activităţi. Va reuşi astfel să realizeze că acestea fac parte din rutina unei case bine organizate şi dintr-o familie echilibrată. Copiii mai mari pot fi învăţaţi să folosească aragazul, iar dacă ai o plita electrica incorporabila, acest lucru va fi şi mai la îndemână pentru ei. Desigur, în astfel de momente trebuie să le explici şi despre pericolele care pot apărea în aceste situaţii. O lecţie de siguranţă combinată cu prepararea cinei va fi oportunitatea perfectă de a-i stârni interesul copilului.

Atunci când faci curăţenie, trebuie să se simtă motivat de rezultatele acesteia, iar pentru asta va fi nevoie să-l înveţi să strângă mereu după el şi să fie responsabil pentru camera sa şi spaţiul de joacă, fără a se simţi forţat. Nu îl certa când întârzie să te ajute, ci învaţă-l să ţină la curăţenie şi ordine. Permite-i să se ocupe de acest aspect în felul şi ritmul lui.

Învaţă-l să îşi creeze o rutină

Spălatul pe dinţi sau temele nu trebuie să fie un motiv de ceartă sau o cale de a-l bombarda cu întrebări şi presiuni. Dacă îţi înveţi copilul să îşi creeze o rutină zilnică, aceste activităţi vor deveni parte din programul lui şi le va face din plăcere. Responsabilitatea simţită pentru anumite activităţi care implică atenţie faţă de educaţie sau sănătate sunt importante încă de la o vârstă fragedă.

Dacă celui mic încep să îi displacă astfel de momente, simţind că este presat sau certat, va dezvolta o atitudine negativă şi nu se va obişnui prea uşor. În loc să îl întrebi dacă şi-a făcut temele sau dacă s-a spălat pe dinţi, vorbeşte-i despre importanţa unei zile reuşite ţi întreabă-l ce ar trebui să mai facă pentru a o încheia cu brio pe cea în curs.

Ajută-l să ia decizii

Copiii se obişnuiesc mai greu cu luarea deciziilor atunci când părinţii se ocupă de asta în locul lor. Pentru a-l învăţa mai multe despre responsabilităţile pe care le va avea pe viitor, poţi să îl ajuţi şi să-l încurajezi să ia decizii în aspectele care îl privesc. Atunci când trebuie să îşi aleagă hainele, când îşi alege un sport, copilul trebuie lăsat să ia aceste decizii chiar şi atunci când nu sunt cele mai potrivite. Explică-i ce ar însemna fiecare alegere şi ajută-l pentru a nu se simţi copleşit în asemenea momente.

Fii cel mai bun exemplu

Tu vei fi cel mai bun exemplu pentru caracterul pe care îţi doreşti să-l dezvolte copilul tău. Atunci când ai treabă, evită să te enervezi şi să scoţi în evidenţă cât de greu este să duci sarcina la bun sfârşit. În schimb, explică-i mereu copilului ce faci pentru a fi mereu organizată şi bine pregătită pentru toate situaţiile. Dacă acesta va învăţa că multe dintre responsabilităţi provoacă stres adulţilor din jurul lor, nu va mai avea tragere de inima atunci când îl rogi să te ajute. Chiar şi cele mai neînsemnate acţiuni pe care le întreprinzi de-a lungul unei zile trebuie scoase în evidenţă în faţa celui mic, pentru ca el să înveţe să le aplice la rândul său.

Câteva aspecte din viaţa de familie şi din societate vor avea un impact mai mare asupra copilului dacă te ocupi să-i explici şi să îi acorzi încredere. Dacă începe să înveţe despre responsabilitate cât mai devreme, îi va fi mult mai uşor să se adapteze la o viaţă independentă.

Sursa foto: pexels.comRecente

vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil  sursa   Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg