Sfaturi practice şi de ajutor să redactezi o scrisoare de intenţie, care ajunge unde trebuie

1 scrisoare de intentie jpg jpeg

Prima conexiune cu posibilul viitor loc de muncă este CV-ul tău şi scrisoarea de intenţie. Acestea ar trebui să îl atragă pe eventualul angajator şi să îl faci să te aleagă dintre mulţi alţi candidaţi. Din păcate, multe persoane sunt eliminate din prima în procesul de recrutare, deoarece introduc în scrisoarea de intenţie formulări greu de înţeles sau neatractive.

Nimeni nu îşi doreşte să fie eliminat într-un proces de recrutare, din cauza unei scrisori de intenţie plictisitoare. Specialiştii în recrutare spun, că în ultima perioadă, au găsit persoane compatibile cu job-ul pus la bătaie, dar pe care nu le-au ales, din cauza faptului că aveau scrisori de intenţie sau CV-uri redactate într-un mod neatrăgător. Iată care sunt formulările pe care trebuie să le eviţi, dacă îţi doreşti ca scrisoarea ta de intenţie să fie citită:

  • „Pentru cei interesaţi‟ este una dintre formările inutile, spun specialiştii. Este o exprimare formală şi depăşită. Evită această formulare şi înlocuieşte-o cu numele persoanei căreia i te adresezi. Poţi căuta pe reţelele de socializare sau pe site-urile companiilor numele managerilor care se ocupă de angajare. Dacă nu găseşti numele persoanei responsabile, poţi scrie doar numele firmei.
  • „Scriu pentru a-mi exprima interesul‟ sau „Scriu ca răspuns la afişarea postului disponibil‟. Specialiştii spun că sunt prea mulţi oameni care folosesc aceste expresii, care nu implică niciun pic de originalitate. Angajatorului nu îi pasă de faptul că îi scrii că ai văzut postarea şi expresia este considerată doar un şablon plictisitor de scrisoare de intenţie, care este găsit pe internet.  Încearcă să fii mai originală în expresii şi nu opta pentru modelele din online, recrutorii sunt deja plictisiţi de astfel de adresări.
  • „Numele meu este…‟. Nu este nevoie să îţi scrii numele la începutul scrisorii. Acesta va fi notat la final sau în semnătură. Încearcă în locul spaţiului unde intenţionai să îţi scrii numele, să redactezi ceva care îi va atrage atenţia cititorului şi care te va ajuta să ieşi în evidenţă.
  • „Sper să v-am găsit cu bine‟. Această exprimare este foarte politioasă, dar este prea mult pentru un oficial care este în căutare de candidaţi potriviţi.

Foloseşte aceste trucuri pentru a-i atrage atenţia angajatorului

Pentru a evita ca unul dintre manageri să se plictisească, foloseşte aceste trucuri ca să îi atragi interesul:

  • Menţionează numele recomandării tale, dacă ai una. Începe scrisoarea de intenţie cu expresia „Am fost menţionată de…‟, deoarece specialiştii spun că recomandările pot fi „asul tău din mânecă‟ la un interviu.
  • Utilizează cuvinte cheie care îţi arată abilităţile la locul de muncă. Poţi folosi expresii precum: „Sunt un bun strateg în…‟, în aşa fel îi vei spune angajatorului ce faci concret şi îi vei oferi informaţii cheie despre abilităţile pe care el le caută.
  • Arată-i că ai fost interesată de companie. Poţi folosi expresii precum: „Investiţia dvs. recentă în X, mi-a atras atenţia‟, angajatorul va fi mulţumit că un posibil viitor angajat a fost atras de activitatea companiei.

Sursă foto: Shutterstock