Poţi scăpa de viciul tutunului şi al alcoolului alergând!

1 71049 original jpg jpeg

Cea mai sigură metodă, dar şi cea mai agresivă de a te lăsa de fumat este să faci infarct, o arată studiile ştiinţifice şi personalul din spitale. S-a demonstrat însă că există şi metode mai blânde, menite să-ţi distragă atenţia de la pofta de nicotină. Una dintre acestea este alergarea.

Prin mişcare poţi scăpa de obiceiurile mai puţin „sănătoase“,precum fumatul sau abuzul de alcool.

Dependenţele de tutun şi de alcool,dar şi nevoia de cofeină,spre exemplu,pot fi „tratate“ într-un mod simplu,ieftin şi nedureros:prin alergare,în parc sau la competiţii sportive,ori făcândjoggingdimineaţa,cel puţin 30 de minute.

Lena Rusti,psiholog,psihoterapeut la Clinica Mentarex Consult,din Bucureşti,spune că fiecare persoană are una sau mai multe dependenţe. „Unele ajută,altele încurcă. Unele ne dezvoltă,altele ne ţin pe loc sau ne duc la involuţie,cum sunt dependenţele de diferite substanţe sau de jocuri de noroc. Una dintre modalităţile simple de a te <<vindeca>>de o dependenţă este să o înlocuieşti cu alta“.

3e850bbdad76477839233a503f0f0ec8 jpg jpeg

Psihologul spune că alergatul poate deveni o dependenţă benefică pentru sănătate,valorizatoare,care îţi va da emoţii pozitive şi te va ajuta să rezişti tentaţiei de a reveni la aceea pe care ai înlocuit-o.

„Alergarea este un aliat desăvârşit în lupta pentru a scăpa de dependenţa de tutun (nicotină). Orice medic specializat recomandă schimbarea regimului de viaţă a fumătorului,care constă în regim de viaţă şi unul igieno-dietetic. Plimbările,alergarea în aer liber şi sportul sunt factori importanţi alături de un regim alimentar cu multe legume,mai mult vegetarian,cu mai puţine dulciuri,cu mese dese şi cu cel puţin 2 litri de apă consumaţi pe zi“,explică prof. dr. Florin Mihălţan,preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Aliat şi în lupta cu alcoolismul

Mişcarea are multe beneficii pentru sănătate. Iniţial,ţi se poate părea un sacrificiu mare să renunţi la tutun ori la consumul în exces de alcool pentru o alergare epuizantă. În timp,îţi dai seama că mişcarea te face mai rezistent şi mai sănătos şi nu vei mai vrea să renunţi. Practic,alergarea acţionează ca un viciu,dar unul sănătos.

Este adevărat că medicii cardiologi recomandă un consum moderat de alcool,echivalentul a unul,pentru femei,sau două pahare de vin pe zi,pentru bărbaţi,întrucât are proprietăţi de a reduce riscul de boli cardiovasculare cu până la 25%. Însă tot ce depăşeşte această cantitate duce cu fiecare pahar la efecte dezastruoase pentru sănătate:hipertensiune,obezitate,ciroză hepatică.

Putem evita aceste probleme de sănătate,spun medicii specialişti,schimbând stilul de viaţă şi adoptând mişcarea în programul zilnic.



Recente

Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg