Studiu: Cea mai sănătoasă pâine pentru tranzitul intestinal

Pâinea este unul dintre cele mai consumate produse de către români, însă cu atât de multe opțiuni pe piață cum știm care este și cea mai sănătoasă pentru tranzitul intestinal!? Cercetătorii au făcut un studiu în acest sens și au aflat răspunsul. 

image

În lume, există sute de feluri de pâine, cu texturi și forme diferite. Pâinea de secară, pâinea din făină albă, pâinea cu semințe sau pâinea din făină neagră sunt doar o parte dintre produsele care se află pe aproape toate rafturile magazinelor din comerț. Cu atât de multe opțiuni, cum știm să o alegem pe cea mai bună!? Un nou studiu arată că un anumit tip de pâine îmbunătățește sănătatea intestinală, fiind o alegere excelentă pentru consumatori. 

În cadrul unui studiu recent, câțiva adulți au consumat, separat, la micul dejun, pâine crocantă, pâine cu secară, pâine integrală și pâine din făină albă, timp de 12 săptămâni. Persoanele care au consumat pâine de secară au prezentat, la finalul studiului, modificări pozitive în compoziția microbiotei intestinale. 

Concluzia fost că, dintre toate tipurile de pâine oferite, pâinea cu secară se absoarbe mai lent de sătre organism, are fitonutrienți, ajută la slăbit și îmbunătățește metabolismul. De asemenea, are capacitatea de a produce mai multe bacterii bune pentru sănătatea intestinului. 

Alegerile alimentare contează!

Când vine vorba de sănătatea intestinală, nutriționiștii recomandă consumul de alimente bogate în fibre, (precum: semințe de in, mere, mazăre, fasole, soia, banane, ovăz, cereale integrale, porumb, orez, nuci, semințe, varză, sfeclă etc.) și alimente bogate în grăsimi sănătoase, (precum: pește, avocado, semințe, fructe oleaginoase, ouă etc.). De asemenea, se recomandă evitarea consumului de zaharuri rafinate, carne procesată și alimente care conțin chimicale. În plus, potrivit „Healthline”, hidratarea este extrem de importantă, iar alimentele precum: iaurt, cacao, broccoli, ciocolată neagră, ceaiul verde și fructele de pădure sunt necesare pentru o sănătate intestinală bună. 

Sursă foto: Shutterstock