Ce se întâmplă dacă mănânci mucegai şi când este cazul că apelezi la medic?

1 paine mucegaita shutterstock 1720237393 jpg jpeg

Ţi-ai terminat de făcut sandvişul preferat şi muşti cu poftă din el când tocmai îţi dai seama că are un gust ciudat, iar pâinea avea urme de mucegai. E cazul să te îngrijorezi, să iei ceva preventiv sau pur şi simplu să nu-ţi faci griji?

Consumul accidental de mucegai poate fi dezgustător, dar pe unii îi şi îngrijorează la gândul că alimentele care au dezvoltat mucegai pot fi periculoase. O nutriţionistă americană, Keri Gans, este de părere că un consum accidental de mucegai este obişnuit, iar unele persoane nici nu observă dacă se întâmplă să facă acest lucru. De obicei, mucegaiul se dezvoltă cu uşurinţă pe alimentele moi şi poroase ca pâinea, legumele, fructele. Totuşi, poţi avea de suferit dacă mănânci adesea mucegai fără să-ţi dai seama?

Mucegaiul îţi poate afecta sănătatea?

Cel mai probabil, consumul de alimente mucegăit nu-ţi va face prea mult rău, după cum explică medicul american Rudolph Bedford, gastroenterolog la Centrul Medical Providence Saint John’s Health din Santa Monica.  Prin urmare, s-ar putea să simţi un gust neplăcut, dar probabil că vei fi bine. Ar trebui totuşi să ai grijă să nu ingerezi alimente mucegăite prea des. Rareori, acesta te poate îmbolnăvi.

La ce riscuti te supui dacă mănânci mucegai

Mucegaiurile se strecoară pe produse vegetale şi animale după ce sunt transportate acolo pe calea aerului, apă sau insecte. Odată ce s-a întâmplat să muşti cu poftă dintr-o felie de pâine mucegăită, înainte să observi că a depăşit termenul de valabilitate, nu este cazul să speli gura cu rigurozitate. „Nu vei muri din cauza mucegaiului”, a indicat medicul gastroenterolog Rudolph Bedford. Mai mult, el a subliniat că, dacă ai un sistem imunitar puternic, îl poţi digera ca pe oricare alt aliment. Unele mucegaiuri sunt menite să fie pe anumite alimente, cum sunt brânzeturile Brie şi Camembert. Iată cum, în multe cazuri, mucegaiul poate fi consumat fără riscuti.

Citeşte şi:

Brânzeturi, în farfurie. Sortimentele cu mucegai sunt o sursă excelentă de vitamina B12 şi de calciu

Este pâinea congelată mai săracă nutritiv? Ce arată o cercetare recentă

În privinţa mucegaiurilor de culoare albă sau verde care apar pe pâine, legume, fructe sau produse lactate, dacă le consumi accidental s-ar putea să te simţi puţin rău după ingerarea lor din cauza unei toxine pe care o conţin. Medicul Bedford recomandă celor care au înghiţit din greşeală alimente mucegăite să urmărească dacă apar şi alte simptome înafară de greţă, apoi să ceară sfatul unui medic. Este posibil ca bacteriile sau fungii ingeraţi să fie distruse la nivelul stomacului. „Este foarte neobişnuit să te îmbolnăveşti din cauza mucegaiului. În cazul rar în care se întâmplă, probabil că ai ingerat cantităţi mari de mucegai.”, a declarat medicul Bedford. Tratarea se poate face cu medicamente care provoacă vărsături sau diaree pentru a-l elimina din sistemul digestiv. Dacă apar reacţii alergice, se vor prescrie medicamente antialergice.

FOTO: Shutterstock