Ce se întâmplă dacă mănânci mucegai şi când este cazul că apelezi la medic?

1 paine mucegaita shutterstock 1720237393 jpg jpeg

Ţi-ai terminat de făcut sandvişul preferat şi muşti cu poftă din el când tocmai îţi dai seama că are un gust ciudat, iar pâinea avea urme de mucegai. E cazul să te îngrijorezi, să iei ceva preventiv sau pur şi simplu să nu-ţi faci griji?

Consumul accidental de mucegai poate fi dezgustător, dar pe unii îi şi îngrijorează la gândul că alimentele care au dezvoltat mucegai pot fi periculoase. O nutriţionistă americană, Keri Gans, este de părere că un consum accidental de mucegai este obişnuit, iar unele persoane nici nu observă dacă se întâmplă să facă acest lucru. De obicei, mucegaiul se dezvoltă cu uşurinţă pe alimentele moi şi poroase ca pâinea, legumele, fructele. Totuşi, poţi avea de suferit dacă mănânci adesea mucegai fără să-ţi dai seama?

Mucegaiul îţi poate afecta sănătatea?

Cel mai probabil, consumul de alimente mucegăit nu-ţi va face prea mult rău, după cum explică medicul american Rudolph Bedford, gastroenterolog la Centrul Medical Providence Saint John’s Health din Santa Monica.  Prin urmare, s-ar putea să simţi un gust neplăcut, dar probabil că vei fi bine. Ar trebui totuşi să ai grijă să nu ingerezi alimente mucegăite prea des. Rareori, acesta te poate îmbolnăvi.

La ce riscuti te supui dacă mănânci mucegai

Mucegaiurile se strecoară pe produse vegetale şi animale după ce sunt transportate acolo pe calea aerului, apă sau insecte. Odată ce s-a întâmplat să muşti cu poftă dintr-o felie de pâine mucegăită, înainte să observi că a depăşit termenul de valabilitate, nu este cazul să speli gura cu rigurozitate. „Nu vei muri din cauza mucegaiului”, a indicat medicul gastroenterolog Rudolph Bedford. Mai mult, el a subliniat că, dacă ai un sistem imunitar puternic, îl poţi digera ca pe oricare alt aliment. Unele mucegaiuri sunt menite să fie pe anumite alimente, cum sunt brânzeturile Brie şi Camembert. Iată cum, în multe cazuri, mucegaiul poate fi consumat fără riscuti.

Citeşte şi:

Brânzeturi, în farfurie. Sortimentele cu mucegai sunt o sursă excelentă de vitamina B12 şi de calciu

Este pâinea congelată mai săracă nutritiv? Ce arată o cercetare recentă

În privinţa mucegaiurilor de culoare albă sau verde care apar pe pâine, legume, fructe sau produse lactate, dacă le consumi accidental s-ar putea să te simţi puţin rău după ingerarea lor din cauza unei toxine pe care o conţin. Medicul Bedford recomandă celor care au înghiţit din greşeală alimente mucegăite să urmărească dacă apar şi alte simptome înafară de greţă, apoi să ceară sfatul unui medic. Este posibil ca bacteriile sau fungii ingeraţi să fie distruse la nivelul stomacului. „Este foarte neobişnuit să te îmbolnăveşti din cauza mucegaiului. În cazul rar în care se întâmplă, probabil că ai ingerat cantităţi mari de mucegai.”, a declarat medicul Bedford. Tratarea se poate face cu medicamente care provoacă vărsături sau diaree pentru a-l elimina din sistemul digestiv. Dacă apar reacţii alergice, se vor prescrie medicamente antialergice.

FOTO: Shutterstock



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg