Ce pâine scade nivelul de zahăr din sânge şi este potrivită pentru diabetici?
Eşti diabetic sau prediabetic? Nu trebuie să renunți la tot ce este delicios. Te poţi bucura de o mâncare gustoasă în fiecare zi având grijă la nivelul glicemiei. Există chiar și tipuri de pâine care te pot ajuta să-ţi controlezi zahărul din sânge.
Potrivit medicului nutriţionist american Courtney D'Angelo, cea mai bună pâine de mâncat pentru a scădea zahărul din sânge este pâinea 100% din cereale integrale. Aceasta este adesea bogată în fibre şi elemente nutritive intacte, ceea ce este opusul a ceea ce ai obține dacă mănânci o pâine albă sau un alt tip de carbohidrați rafinați. Fibrele ajută la încetinirea absorbției zahărului, favorizează dezvoltarea bacteriilor intestinale și te ajută să ajungi mai repede la senzaţia de saţietate, ceea ce scade pofta de gustări nesănătoase de-a lungul zilei. Află cum te poate ajuta pâinea din cereale integrale să ţii sub control nivelul glicemiei!
Cum influenţează pâinea cu cereale integrale nivelul glicemiei
Pentru reducerea şi controlarea nivelului glicemiei, este bine să reduci consumul de carbohidrați rafinați și procesați, ca produsele de patiserie și pâine albă. Când mănânci cantități mai mari de carbohidrați procesați, corpul îi descompune rapid în glucoză, care intră în sânge și crește nivelul glicemiei. Aceasta poate fi o problemă pentru cei care suferă de diabet sau prediabet, deoarece organismul se zbate deja să producă insulină în mod corespunzător, iar insulina este cea care ajută la absorbția glucozei din sânge. Cerealele integrale bogate în fibre, ca ovăzul sau orzul, îmbunătățesc nivelul de glucoză din sânge, deoarece fibrele nu sunt absorbite de organism și nu creează o creștere a zahărului din sânge. Consumul de pâine din cereale integrale, bogată în fibre și săracă în zaharuri rafinate, poate fi o modalitate excelentă de ţine glicemia sub control.
Ce detalii să urmăreşti când cumperi pâine sau produse de panificaţie?
Atunci când cumperi pâine, caută pe etichete sau ambalaje termeni ca „întreg‟, „făină integrală‟, „ovăz integral‟. Un alt aspect la care să fii atent este carbohidrații pe fiecare porție, precum și zaharurile adăugate. „Fiecare este diferit în privinţa cantităţii de carbohidrați de care are nevoie, de aceea este necesar să discuți cu un nutriționist sau un dietetician‟, a explicat medicul nutriţionist D'Angelo care a adăugat: „Cheia este să obții cantitatea potrivită de carbohidrați, deoarece va îmbunătăți gestionarea glicemiei. Verifică și vezi dacă există zaharuri adăugate la pâinea integrală de grâu pe care o alegi. Unele mărci folosesc zaharuri adăugate pentru a da pâinii un gust mai bun, dar ai grijă să nu fie prea mult, deoarece poate crește nivelul zahărului din sânge‟.