Studiu: Iluminatul stradal nocturn este asociat cu un anumit tip de cancer

1 shutterstock 132703067 jpg jpeg

Oamenii care locuiesc în regiuni cu un nivel ridicat de iluminat nocturn au un risc mai mare de a dezvolta cancer tiroidian, este concluzia unei cercetări recente.

Până în prezent, studiile au arătat o posibilă legătură între iluminatul stradal nocturn şi cancerul de sân. Întrucât unele tipuri de cancer mamar pot avea o bază comună dependentă de hormoni cu cancerul tiroidian, Qian Xiao, de la Universitatea din Texas Health Science Center din Houston School of Public Health, a iniţiat un studiu pentru a vedea dacă există o asociere între lumina artificială din exterior cu probabilitatea de a dezvolta un cancer tiroidian.

Din cei 464.371 de participanţi la cercetare, care au fost urmăriţi, în medie 12,8 ani, au fost depistate 856 de cazuri de cancer tiroidian (384 la bărbaţi şi 472 la femei). Comparativ cu cel mai redus nivel de iluminat pe timp de noapte, zona cu cea mai intensă lumină artificială nocturnă a fost asociată cu un risc cu 55% mai mare de a dezvolta cancer tiroidian.

Cea mai frecventă formă de cancer cu care a fost făcută asocierea a fost cea numită cancer tiroidian papilar, iar riscul de a dezvolta această boală a fost mai mare la femei decât la bărbaţi.

Potrivit cercetătorilor, mai este nevoie de studii pentru a se înţelege legătura dintre iluminatul pe timp de noapte şi cancerul tiroidian.

Specialiştii au observat că lumina artificială a nopţii suprimă melatonina, un modulator al activităţii estrogenului, care poate avea importante efecte antitumorale.Recente

Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg
otet jpg
Click! pofta buna jpg
Cele mai bune alimente pentru rinichi  jpg