Studiu: somnul insuficient predispune la demenţă

1 shutterstock 1285836274 jpg jpeg

Persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte se pot confrunta cu diverse probleme de sănătate. O cercetare recentă atrage atenţia asupra unei boli pe care o pot face cei care dorm insuficient.

O cercetare recentă, la care au luat parte aproape 8.000 de adulţi din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani, a arătat că somnul mai mic de şase ore pe noapte poate fi asociat cu un risc mai mare de demenţă.

Cercetarea realizată de realizată de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM) din Franţa şi Universitatea din Paris, în colaborare cu University College London (UCL) şi publicată în jurnalul ştiinţific Nature Communications arată un risc mai mare cu 20-40% de demenţă la persoanele care dorm puţin, al căror somn are o durată mai mică sau egală cu şase ore pe noapte la vârste de 50 sau 60 de ani, comparativ cu cele care dorm şapte ore, informează Agerpres.

Studiul arată probabilitatea unei asocieri între durata somnului şi riscul de a face demenţă, fără însă a confirma o relaţie cauză-efect între acestea.   

S-a observat un risc mai mare cu 30% de demenţă la personele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani care au dormit puţin, indiferent de potenţialele lor probleme de sănătate de natură cardiovasculară, metabolică sau psihică (depresie), factori de risc pentru apariţia demenţei.