Te intrebi cât să laşi bacşiş la restaurant sau la saloanele de înfrumseţare? De ce criterii trebuie să ţii cont

1 bacsis jpg jpeg

Nu există niciun regulament în care să scrie dacă trebuie să lăsăm bacşiş într-un restaurant sau în saloanele de înfrumuseţare sau cât trebuie să lăsăm, însă dacă îţi doreşti să faci acest lucru, specialiştii spun că trebuie să te gândeşti la mai multe aspecte.

Multe persoane consideră că este important ca pe lângă consumaţie să-i lase o sumă de bani chelnerului sau barmanului pentru serviciile prestate. Nu este greşit să faci acest lucru! Însă atunci când eşti pus în faţa acestui fapt, poate te întrebi oare ce sumă ar fi bine să laşi în plus. Dacă ţi s-a întâmplat să ai această dilemă, mai ales că multe restaurante s-au redeschis acum, după o perioadă dificilă, iată ce ar trebui să ştii!

Chelneri, barmani, picoli, bucătari, cu toţii au început să îşi reia activitatea de înainte de pandemie. În trecut, mai ales în perioada verii, persoanele care serveau la mese aveau şanse să câştige un salariu aproape egal cu cel al unui avocat de renume şi asta datorită bacşişului pe care aceştia îl încasau la finalul zilei. Subiectul este, în general, evitat de patroni şi aceştia preferă să nu dea foarte multe detalii despre această practică, însă mulţi chelneri au câştigat o sumă frumoasă de bani, în perioada în care industria ospitalităţii mergea într-un ritm normal.

Nu este întotdeauna necesar să lăsăm bacşiş, însă dacă hotărâm să o facem, trebuie să ţinem cont de: calitatea serviciilor, de experienţă, de amabilitate şi de bugetul pe care îl avem pe termen lung, spun specialiştii. Institutul Emily Post, în colaborare cu Glassdoor, a analizat care este suma potrivită pe care trebuie să i-o lăsăm unui chelner, unui livrator, unui barman şi unui hairstylist.

Potrivit, thedailymeal, din studiul lor a rezultat faptul că persoanele care te servesc la masă (chelnerii) ar trebui să primească bacşiş între 15% şi 20% din consumaţia totală, persoanele care livrează mâncarea la domiciliu ar trebui să primească între 10% şi 15% din consumaţie, (sumă care diferă în funcţie de condiţiile meteorologice dificile din acea zi şi de cantitatea de mâncare pe care o aduce acasă). Totodată, barmanul ar trebui să încaseze aproximativ 15% din consumaţie, iar haistylistul ar trebui să primească între 15 % şi 20% din costul serviciilor prestate.

Sursă foto: Shutterstock



Recente

chalo garcia 9pszsLaXh7A unsplash jpg
Rulada de bezea cu mascarpone  Sursa foto shutterstock 2550892545 jpg
Ce contează cu adevărat când alegi un cuptor incorporabil   ghidul tău pentru 2025 jpg
Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg