Te intrebi cât să laşi bacşiş la restaurant sau la saloanele de înfrumseţare? De ce criterii trebuie să ţii cont

1 bacsis jpg jpeg

Nu există niciun regulament în care să scrie dacă trebuie să lăsăm bacşiş într-un restaurant sau în saloanele de înfrumuseţare sau cât trebuie să lăsăm, însă dacă îţi doreşti să faci acest lucru, specialiştii spun că trebuie să te gândeşti la mai multe aspecte.

Multe persoane consideră că este important ca pe lângă consumaţie să-i lase o sumă de bani chelnerului sau barmanului pentru serviciile prestate. Nu este greşit să faci acest lucru! Însă atunci când eşti pus în faţa acestui fapt, poate te întrebi oare ce sumă ar fi bine să laşi în plus. Dacă ţi s-a întâmplat să ai această dilemă, mai ales că multe restaurante s-au redeschis acum, după o perioadă dificilă, iată ce ar trebui să ştii!

Chelneri, barmani, picoli, bucătari, cu toţii au început să îşi reia activitatea de înainte de pandemie. În trecut, mai ales în perioada verii, persoanele care serveau la mese aveau şanse să câştige un salariu aproape egal cu cel al unui avocat de renume şi asta datorită bacşişului pe care aceştia îl încasau la finalul zilei. Subiectul este, în general, evitat de patroni şi aceştia preferă să nu dea foarte multe detalii despre această practică, însă mulţi chelneri au câştigat o sumă frumoasă de bani, în perioada în care industria ospitalităţii mergea într-un ritm normal.

Nu este întotdeauna necesar să lăsăm bacşiş, însă dacă hotărâm să o facem, trebuie să ţinem cont de: calitatea serviciilor, de experienţă, de amabilitate şi de bugetul pe care îl avem pe termen lung, spun specialiştii. Institutul Emily Post, în colaborare cu Glassdoor, a analizat care este suma potrivită pe care trebuie să i-o lăsăm unui chelner, unui livrator, unui barman şi unui hairstylist.

Potrivit, thedailymeal, din studiul lor a rezultat faptul că persoanele care te servesc la masă (chelnerii) ar trebui să primească bacşiş între 15% şi 20% din consumaţia totală, persoanele care livrează mâncarea la domiciliu ar trebui să primească între 10% şi 15% din consumaţie, (sumă care diferă în funcţie de condiţiile meteorologice dificile din acea zi şi de cantitatea de mâncare pe care o aduce acasă). Totodată, barmanul ar trebui să încaseze aproximativ 15% din consumaţie, iar haistylistul ar trebui să primească între 15 % şi 20% din costul serviciilor prestate.

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg
shutterstock 256424824 jpg
shutterstock 1379805665 jpg
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg