Testări gratuite pentru depistarea cancerului colorectal

1 campanie de screening jpg jpeg

Pe 15 mai, Ponderas Academic Hospital, parte a Reţelei de sănătate Regina Maria, având calitatea de Centru de Excelenţă în Chirurgia Colorectală a iniţiat campania de screening „Treaba ta e treaba noastră”, în parteneriat cu Johnson&Johnson Medical Devices Companies. Astfel, a dat startul primului program integrat de screening dedicat cancerului colorectal din mediul privat, urmărind depistarea precoce a unuia dintre cele mai frecvente tipuri de cancer.

În cadrul programului iniţiat de Ponderas Academic Hospital, 3000 de teste imunochimice fecale (FIT)  au fost puse la dispoziţia pacienţilor şi distribuite gratuit.

Până acum au fost distribuite gratuit 2.500 teste FIT, dintre care 1.700 au fost deja returnate si procesate. Au fost identificate 265 de rezultate pozitive, în urma cărora au fost efectuate 100 de colonoscopii. Echipa medicală a realizat cu succes 24 de intervenţii endoscopice pentru tratarea unor leziuni precanceroase sau cu risc de malignizare (polipi colorectali) şi 50 de proceduri minimal invazive pentru tratarea altor leziuni hemoragice (hemoroizi).

Evaluarea din cadrul acestui program de screening continuă în Centrul de Excelenţă în Chirurgia Colorectală. Au mai rămas 500 de teste gratuite.

Testul imunochimic fecal FIT reprezintă o metodă de screening non-invazivă importantă şi eficientă. Aceasta determină dacă există sângerări oculte (hemoglobină prezentă) în scaun - marker pentru anumite afecţiuni intestinale, precum diverticuli, polipi, cancer colorectal. Simplu şi uşor de făcut, testul FIT oferă un rezultat cantitativ relevant medical, care poate indica necesitatea unor explorări endoscopice complexe.

Se recomandă efectuarea anuală a testului pacienţilor cu risc mediu de apariţie a cancerului colorectal, care fac parte din populaţia asimptomatică peste 45 de ani. Pacienţii cu risc crescut pentru aceasta patologie gravă, sunt cei cu un istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansaţi, respectiv boli inflamatorii intestinale cu evoluţie pe perioadă lungă. Persoanele incluse în acestă categorie de risc crescut, necesită consult gastroenterologic şi efectuarea colonoscopiei înainte de 45 ani.

Sursă imagine: leconomiste.comRecente

Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg
otet jpg
Click! pofta buna jpg
Cele mai bune alimente pentru rinichi  jpg
Maini tinand un pahar cu apa jpeg
haine  jpg
pliculețul de ceai  sursa   Shutterstock jpg
rozacee acid azelaic shutterstock 1498857530 jpg
Cum iti poate afecta consumul de alcool pielea  Sursa imagine Pixabay jpg
raceala, gripa, simptome jpg
Faci asta zilnic fara sa stii ca iti ia ani din viata  Sursa foto Pixabay jpg