Obiceiuri de Anul Nou în Transilvania

1 66703 original jpg jpeg

Anul acesta faci Revelionul cu familia pe tărâmuri transilvănene? Să ştii că noaptea dintre ani şi prima zi din Anul Nou sunt pline de obiceiuri şi tradiţii cum nu se poate mai frumoase. „Ţuraleisa“este una dintre ele.

Cea mai însemnată tradiţie care se păstrează din bătrâni este aceea care spune că în dimineaţa primei zile din ianuarie trebuie să intre în casă un bărbat şi nu o femeie.

Altminteri,sărăcia va cuprinde casa pe tot cuprinsul anului. Oamenii de prin părţile locului spun că,dacă primul care păşeşte pragul casei în dimineaţa de Anul Noueste bărbat,„a fi belşug şi ţi-a merge bine“.

Primiţi cu „Ţuraleisa“?

Cu „Ţuraleisa“ se porneşte din ajunul Anului Nou şi până la Bobotează,iar dacă refuzi s-o primeşti,probabil că ai şi alte surse de unde poţi procura noroc. Se spune că cine nu primeşte cu „ţuraleisa“ ori nu ştie că va avea ghinion tot anul ori are prea mult noroc şi trebuie să i se mai taie din el.

Grupuri de copii cu vârsta până în cincisprezece ani colindă casele şi urează de bine,pe fundal de tălăngi,clopote,tobe şi strigăte din toţi rărunchii,nu de alta,dar numai aşa se sperie duhurile potrivnice şi fug.

După cecolindătoriifac nenumărate urări în curte,intră în casă şi înconjoară de douăsprezece ori masa gazdei,pentru ca aceasta să aibă bucate bune şi multe pe masă în toate lunile din an.

Nu se mătură în casă

În caz că nu ştiai,în Transilvania,de Anul Nou nu se mătură în casă. Îţi poţi alunga belşugul. Nici gunoiul nu trebuie dus,ca să nu-ţi rămână casa goală tot anul. În ceea ce priveşte datoriile,fă bine şi restituie tot ce ai împrumutat şi achită toate datoriile. Altfel,rişti să fii datornic tot anul următor.

Alt obicei care se respectă pe meleaguri transilvănene,în preajma Revelionului,este cel care spune că nu se spală rufe şi nu se taie cu foarfeca din acelaşi motiv,că nu vei mai avea noroc.

Îl poţi atrage în casa ta dacă porţi haine noi şi ceva de culoare roşie.

Pe masa nu trebuie să existe sub nicio formă carne de pasăre,de pui,găină,cocoş sau de curcan,pentru că rişti să-ţi „zboare“ banii din buzunar şi din casă.Recente

casa bântuită foto  Shutterstock jpg
Pui souvlaki Sursa foto shutterstock 1145156660 jpg
rochii elegante jpg
Regina Victoria – secvențe jpeg
menopauza jpg
Tort cu mousse de capsuni Sursa foto shutterstock 1438016888 jpg
pierderi de memorie jpg
Ce se intampla daca mananci oua in fiecare zi Sursa foto shutterstock 714691903 jpg
Musaca greceasca Sursa foto shutterstock 271634957 jpg
featured image (1) (1) (1) jpg
dormitor, usa deschisa jpg
femeie zambeste jpg
cum alegi parfumul pentru partenerul tau 1068861017 jpg
Cobbler cu capsuni sursa foto shutterstock 1762492469 jpg
Exercitii subtierea taliei Sursa foto shutterstock 2165962403 jpg
obezitate jpg
femeie care se tunde sursa  Shutterstock jpg
Intepatura de albine jpg
azil de batrani png
apa termala femeie zambind jpg