Sighişoara, destinaţia tuturor anotimpurilor

1 46725 original jpg jpeg

Când spunem Sighişoara ne gândim imediat la festivalul medieval din timpul verii. Dar cetatea din inima Ardealului are un farmec aparte şi în sezonul rece.

De Sighişoara mă leagă amintirea unui festival cu prinţi şi prinţese în mijloc de vară,a cântecelor la chitară în piaţa oraşului şi a nopţilor dormite la cort în curtea localnicilor. Sunt amintiri de student,pe care probabil că multe dintre noi le avem şi care ne fac să ne reîntoarcem cu nostalgie în oraşul-cetate din inima Transilvaniei în timpul Festivalului Medieval din vară.

Cetatea de iarnă,mai aerisităDupă terminarea facultăţii şi a escapadelor de primăvară-vară,în care luam primul tren spre Sighişoara,am descoperit şi frumuseţea cetăţii pe sfârşit de toamnă,când norii se scurg pe clădiri şi peste puţinii oameni care se mai încumetă să vadă Sighişoara pe vreme rece.

Cetatea parcă îşi redobândeşte aerul demn,medieval sub aerul mohorât şi rece şi în lipsa puhoaielor de petrecăreţi şi a teraselor cu umbreluţe imprimate cu nume care mai de care mai de răcoritoare sau de bere. În sfârşit,te poţi plimba liniştită pe străduţe. Parcă acum,în liniştea de sezon rece,te poţi desfăta cu imaginea toboşarului şi a călăului de pe Turnul cu Ceas sau a cerbului încremenit într-o pictură murală voit stângace realizată pe una dintre cele mai vechi case din cetate. Ia-ţi timp să priveşti pe săturate casele vechi (cum este Casa Veneţiană) şi să vizitezi Biserica Mănăstirii.

Iar dacă ploaia nu-ţi dă pace,adăposteşte-te pe scara pe care,în urmă cu sute de ani elevii tropăiau spre Şcoala din Deal. Dacă ai norocul să suprinzi aici prima rază de soare după ploaie printre bârnele de lemn,atmosfera este garantată!