Unul dintre cele mai folosite medicamente din România, un pericol!

Deşi părea a fi un adevărat panaceu, mai ales în sezonul rece, s-a descoperit că probioticele au numeroase efecte negative.
Ce sunt probioticele? Potrivit Organizaţiei Mondiale a, probioticele sunt „microorganisme vii care, administrate în doze adecvate, conferă gazdei un beneficiu de sănătate.“
Probioticele se găsesc în unele alimente (lactate fermentate, unele sucuri şi băuturi din soia) şi în suplimente nutritive (capsule, tablete, pudră) şi sunt similare celor care există în intestinul gros. De ce ai nevoie de el? Fiindcă organismul uman este populat (încă de la naştere) cu bacterii – ele colonizează pielea, intestinul, gură etc. Dacă n-ar exista aceste bacterii prietenoase“, locul lor ar fi luat de cele agresive, care provoacă boli.
Citeşte şi: Iată cum să-ţi menţii sistemul digestiv sănătos!
O nouă cercetare scoate la iveală detalii surprinzătoare. Potrivit unui studiu realiza de imunologul Eran Elinav de la Institutul Weizmann de Ştiinţă din Israel şi colegii săi, ideea că oricine poate beneficia de un probiotic universal cumpărat de la supermarket este empiric greşit.
Deşi cercetătorii nu au măsurat impactul clinic al tulburării microbiome prelungite, studiile anterioare au găsit o legătură între întreruperea microbilor intestinului şi obezitate, alergii şi inflamaţii. „Este potenţial dăunător”, spune Elinav. Mesajul este că formula probioticelor, pentru a fi eficientă, trebuie să fie adaptată individual, de la caz la caz.
Sursă: evz.ro