VIDEO Ghid de supravieţuire în caz de înec. Un filmuleţ de 30 de secunde îţi poate salva viaţa

1 shutterstock 1765756661 jpg jpeg

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), înecul este a treia cauză neintenţionată de deces, la nivel mondial. Sunt estimate 320.000 de decese prin înec, anual, în toată lumea. Iată câteva reguli de bază pe care să le urmezi atunci când te avânţi în mare sau la piscină.

Un echipaj de salvare a fost surprins să afle că un copil în vârstă de 10 ani a supravieţuit mai mult de o oră pe mare punând în aplicare sfaturile recomandate într-un documentar al BBC. Băieţelul fusese dat dispărut în mare, în oraşul Scarborough din comitatul North Yorkshire, Anglia. 

Echipajul de salvare al Instituţiei Royal National Lifeboat (RNLI) l-a găsit găsit pe băiat plutind pe spate, cu braţele şi picioarele întinse, strigând după ajutor. 

RNLI este o instituţie de caritate care salvează vieţile persoanelor aflate pe mare. Activitatea echipajelor de salvare are loc în jurul coastelor Regatului Unit, Republicii Irlanda, Insulelor Channel şi Insula Man, precum şi pe unele căi navigabile interioare.

Lee Marton, timonierul echipajului de salvare, a declarat că băiatul le-ar fi povestit că a urmat sfaturile prezentate în documentarul BBC Saving Lives at Sea şi asta l-a ţinut în viaţă. 

“Suntem foarte încântaţi că băiatul a reuşit să rămână calm şi a putut să urmeze ghidul de supravieţuire. În caz contrar, rezultatul ar fi fost foarte diferit”, a mai precizat bărbatul. Copilul şi-a revăzut familia înainte de a fi dus la spital pentru mai multe investigaţii. 

Ghid de supravieţuire 

RNLI desfăşoară o campanie de prevenire a înecului care se numeşte Pluteşte pentru a supravieţui.

Ai nevoie doar de 30 de secunde pentru a viziona videoclipul următor:

FOTO Shutterstock.com