VIDEO Testul simplu prin care poţi detecta la timp primele semne subtile de demenţă. Se poate face acasă

1 omr g0e5efc9c7 1280 jpg jpeg

Un test pe care îl poate face oricine în confortul locuinţei sale ar putea semnala, mai devreme decât testele de screening utilizate în prezent, primele simptome date de demenţa în stadiul incipient.

O amintire care se estompeaz─â odat─â cu v├órsta ar trebui s─â te ├«ngrijoreze, de┼či pentru unii este doar o parte normal─â a ├«mb─âtr├ónirii. ├Än cazul unor, poate fi un prim semn al unei probleme grave de s─ân─âtate, ca demen┼úa sau boala Alzheimer. Un studiu american a dus la conceperea unui test simplu pe care oricine ├«l poate face acas─â pentrua depista primele semne subtile de demen┼ú─â.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea din Ohio, SUA, au evaluat un test numit SAGE (examinare gerocognitiv─â autoadministrat─â) care se poate face doar cu un creion ┼či o foaie de h├órtie. Peste 400 de pacien┼úi au fost monitoriza┼úi aproape nou─â ani. S-a observat c─â pierderea memoriei legat─â de v├órst─â ar putea fi un semn al primelor stadii ale demen┼úei. ÔÇ×Am descoperit c─â testul este un instrument eficient de screening pentru a identifica persoanele care vor fi diagnosticate cu demen┼ú─â, chiar cu ┼čase luni mai devreme dec├ót cel mai folosit instrument de screeningÔÇŁ, a explicat medicul Douglas Scharre, directorul diviziei de neurologie cognitiv─â de la Universitatea din Ohio.

Cel mai mare avantaj al testului

Oricine poate face testul singur, acas─â sau ├«n sala de a┼čteptare a medicului, f─âr─â a avea nevoie de supraveghere. Acestea este ┼či cel mai mare atu al testului. Noul studiu indic─â faptul c─â un scor mic indic─â semnele subtile ale dezvolt─ârii demen┼úei. Ceea ce sugereaz─â cercet─âtorii americani persoanelor interesate s─â fac─â testul este ca, dac─â ├«l completeaz─â acas─â, s─â se adreseze unui medic pentru evaluare, mai ales dac─â scorul este mic. Dac─â este normal, trebuie ref─âcut peste ┼čase luni pentru a vedea dac─â exist─â vreo schimbare. Studiul a ar─âtat c─â doar persoanele ale c─âror scoruri au sc─âzut au fost diagnosticate cu demen┼ú─â.

În viitor, demenţa ar putea fi detectată prin teste simple online

Exist─â patru versiuni diferite ale testului, astfel ├«nc├ót s─â fie mai dificil s─â-┼úi aminte┼čti r─âspunsurile de la examinarea anterioar─â. Pentru a vedea dac─â testul ar putea face distinc┼úia ├«ntre pierderea normal─â de memorie legat─â de v├órst─â ┼či problemele de memorie legate de demen┼ú─â, echipa de cercet─âtori a revizuit diagramele a 665 de pacien┼úi consecutivi care au venit la Clinica de tulbur─âri de memorie din Ohio. Au inclus ├«n analiza lor pacien┼úi care au avut cel pu┼úin dou─â vizite ├«ntr-un interval de ┼čase luni. Dintre cei 424 de persoane care se ├«ncadreaz─â ├«n criteriile de includere ├«n studiu, 40 au suferit un declin cognitiv ┼či au sim┼úit c─â amintirile lor se estompeaz─â. 94 au avut o deficien┼ú─â cognitiv─â u┼čoar─â care nu a evoluat spre demen┼ú─â, 70 au progresat spre demen┼ú─â, iar 220 s-au dovedit a avea demen┼ú─â la vizita ini┼úial─â.

ÔÇ×Cred c─â ideea de a ├«ncerca s─â identific─âm declinul cognitiv personal ├«n timp este excelent─âÔÇŁ, a spus Sandra Weintraub, profesor de psihiatrie la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine. Ea consider─â c─â, ├«n viitor, demen┼úa va putea fi detectat─â prin teste cognitive online care pot fi trimise unui medic specialist pentru evaluare.

Testele cognitive, la fel de importante ca verificarea tensiunii arteriale sau glicemiei

Cercet─âtorii consider─â c─â verific─ârilor cognitive ar trebui s─â li se dea o importan┼ú─â similar─â celei date verific─ârii glicemiei sau tensiunii arteriale. Totu┼či, rezultatele acestor teste nu ┼úin loc de diagnostic. Mul┼úi factori, ├«n afar─â de modific─ârile creierului, pot duce la un declin cognitiv. Persoanele ├«n v├órst─â pot avea acest tip de declin din cauza insuficien┼úei renale care se poate trata. Vestea bun─â este c─â, dac─â modific─ârile nu sunt cauzate de schimb─âri reale la nivelul creierului, acestea sunt reversibile.Recente

ochi   eye g99a89cea9 1280 jpg
Dulciuri  jpg
FotoJet jpg
Pete pe covor jpg
bucatarie sustenabila jpg
inghetata de coacaze rosii jpeg
Masina de spalat vase   jpg
namol shutterstock 1406759780 jpg
clickpentrufemei christopher campbell TWk2LLeTn U unsplash jpg
Sampon jpg
280125393 316326777320979 1522983668319643197 n jpg
flori de papadie   shutterstock 1767203855 jpg
papa shutterstock 758935006 jpg
fata rochie shutterstock 735265837 jpg
Ursula Corbero   shutterstock 1460200838 jpg
Par rar jpg
remodelare corporala jpg
hipnoza shutterstock 1702252621 jpg
Perna  jpg
5 lucruri interesante despre cânepă jpeg