Nu sunt numai bijuterii, ci şi suplimente alimentare. Ce beneficii medicale au perlele şi ce alte secrete mai ascund?
Sunt singurele pietre preţioase care provin de la o fiinţă vie şi mai puţin de 1 din 10.000 de scoici sălbatice conţin perle. În ciuda faptului că perlele de cultură au devenit tot mai populare, notorietatea perlelor naturale n-a scăzut, dimpotrivă, sunt tot mai căutate, fiind extrem de rare. Ce secrete nebănuite ascund ele?
Kokichi Mikimoto este cel care a creat prima perlă de cultură. În 1878, a început să testeze tot felul de metode pentru a crea aceste pietre preţioase în mod artificial. După două decenii întregi de testări şi eşecuri, a reuşit, într-un filnal, şi a primit un brevet pentru perle de cultură în 1896. Reuşita lui Mikimoto a avut un mare impact asupra industriei perlelor naturale, oamenii începând să prefere perlele de cultură, care erau şi sunt în continuare mai accesibile ca preţ şi cu o formă rotunjită.
Le Peregrina (care însemană “Incomparabila” în spaniolă) este o perlă sub formă de pară, de mărimea unui ou mai mic, care este una dintre cele mai faimoase perle din lume, cu o istorie impresionantă. La Peregrina datează de 550 de ani şi a aparţinut mai multor familii regale, ajungând chiar şi în mâinile Reginei Mary a Marii Britanii şi ale lui Napoleon Bonaparte.
Ulterior Elizabeth Taylor a primit-o în dar de Ziua Îndrăgostiţilor, după care le-a cerut celor de la Cartier să o transforme într-un colier pus în valoare şi de rubine, diamante şi alte perle. În 2011, întregul colier a fost vândut la licitaţie cu 11 milioane de dolari.
Cea mai scumpă perlă din lume a fost ţinută sub un pat timp de 10 ani, până când întreaga casă care o găzduia să fie arsă din temelii, în 2016. Un perscar descoperise perla în Filipine, într-o scoică imensă. De ce valorează ea 100 de milioane de dolari? Pentru simplul motiv că este cea mai mare perlă naturală din lume, având o lungime de 66cm şi o greutate de 34kg.
În Roma Antică, perlele erau simbolul bunăstării şi al prestigiului, motiv pentru care Iulius Cezar a dat, în 1BC, o lege care interzicea muritorilor de rând, adică celor care nu aparţineau clasei conducătoare, să le poarte.
Cea mai interesantă informaţie despre perle trebuie să fie cea legată de proprietăţile ei benefice sănătăţii. Pentru că în Asia, perlele sunt considerate nu numai bijuterii de preţ, ci şi un supliment alimentar valoros. Amestecate cu apă, iaurt şi miere, perlele au proprietăţi anti-inflamatorii şi antibacteriere. În plus, conţin un nivel ridicat de calciu şi alte minerale şi sunt adesea folosite pentru a conferi un ten întinerit şi împrospătat.
Praful de perlă nu numai că este mâncat în această parte de lume, dar este folosit şi în spitalele din Asia pentru a fi presărat pe rănile oamenilor care-şi doresc o vindecare accelerată. Mai mult de-atât, asiaticii îl consideră un aditiv valoros pentru produsele cosmetice.
Faptul că perlele pot fi ingerate nu era o noutate pentru Cleopatra. Ea ştia foarte bine că pot fi dizolvate în oţet şi că nu sunt toxice pentru organismul uman. Pe vremea când forma un cuplu cu Marc Antony, i-a propus acestuia cel mai scump prânz din lume. De fapt, a fost un pariu. Cleopatra a cheltuit nu mai puţin de 500.000 de dolari, în bani actuali, pe o singură masă. În ce a constat aceasta?
La desert, Marc Antony a servit ceva cu totul special, un cocktail unic. Servitorii veniseră cu un bol plin cu oţet, în care Cleopatra a băgat un cercel de-al ei, care avea, se pare, una dintre cele mai mari perle din lume la acea vreme. Odată dizolvată perla, Regina Egiptului a băut întregul conţinut şi a câştigat astfel pariul legat de cea mai scumpă masă din lume.
Foto - Shutterstock