Învăţăturile şi minunile Sfântului Ilie Tesviteanul

1 57579 original jpg jpeg

Marele Proroc Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai importanţi profeţi ai Vechiului Testament, fiind venerat de creştini deoarece a fost binecuvântat de Divinitate cu misiunea de-a aduce ploaia pe pământ. În plus, el este protectorul multor lăcaşuri spirituale de la noi din ţară, aşa că-i poţi încredinţa rugăminţile tale atunci când treci prin momente dificile. 

Semne profetice încă de la naştere

În fiecare an,pe 20 iulie,creştinii ortodocşi sărbătoresc ridicarea la cer a Sfântului Ilie Tesviteanul,slujitor devotat al Divinităţii,cel care prin activitatea sa misionară a readus poporul lui Israel întru credinţă şi ascultare. S-a născut cu peste 800 de ani înaintea lui Iisus Hristos,iar momentul venirii sale pe lume a reprezentat un semn că a fost ales de Dumnezeu pentru a-i fi propovăduitor.

În tradiţia creştină,se spune că tatăl copilului a văzut cum pruncul nou-născut Ilie era învelit în haine de foc şi hrănit cu flăcări de bărbaţi înveşmântaţi în alb. Acele văpaie de foc reprezintă simbolul credinţei puternice cu care prorocul a apărat cuvântul Tatălui Atotputernic de-a lungul timpului.

Şi-a dedicat viaţa credinţei

Profetul Ilie a trăit într-o perioadă tulbure pentru credinţa creştină,în vremea regelui Ahab şi a soţiei sale,Izabela,când învăţăturile sfinte au fost date uitării,iar depravarea şi lipsa de pioşenie erau des întâlnite,în timp ce prorocii şi creştinii erau persecutaţi. Devotat Domnului,el nu a putut suporta să vadă cum poporul lui Israel se îndepărta de cele sfinte şi l-a confruntat direct pe conducător,prevestind urgii dacă păgânii nu reveneau la cuvintele biblice.

La rugăciunile Sfântului Ilie,asupra poporului evreu s-a abătut o secetă de durată,râurile au secat,recoltele s-au uscat,iar o mare parte din populaţie,animalele domestice şi cele sălbatice au pierit din cauza lipsei de hrană şi de apă. Văzând puterea lui Dumnezeu,necredincioşii au recunoscut învăţătura divină şi s-au căit, întorcându-se la cele sfinte.

A săvârşit multe fapte miraculoase

Având o inimă caldă şi iertătoare,Marele Proroc Ilie nu i-a pedepsit pe cei nevinovaţi pe timpul secetei,iar un caz doveditor este văduva săracă din Sidon. Aceasta i-a oferit găzduire în umila sa casă şi l-a ospătat cu ultima sa pâine.

Drept recunoştinţă,sfântul a făcut ca scrinul cu făină şi urciorul cu ulei să nu sece până la revenirea ploii. Tot în casa văduvei,Profetul Ilie a săvârşit o altă mare minune. Întrucât fiul vădanei a murit,durerea fără margini a mamei l-a mişcat pe slujitorul Domnului şi,după ce a suflat de trei ori asupra corpului neînsufleţit şi s-a rugat,l-a readus la viaţă.

El este sfântul care n-a cunoscut moartea

Din dorinţa de a salva sufletele necredincioşilor şi de a-i readuce pe drumul credinţei,marele proroc i-a pedepsit cu ajutorul focului divin pe cei care îndemnau la o viaţă de pierzanie. Astfel,la chemarea lui,s-a pogorât din ceruri flacăra care l-a ars de viu pe regele Ohoziei,dar şi pe cei care,prin păcatele lor,l-au mâniat pe Dumnezeu.

De asemenea,atunci când a trebuit să treacă apa Iordanului împreună cu discipolul său,a fost de-ajuns să o atingă cu mantia,iar apele s-au retras pentru ca amândoi să păşească pe uscat. Ultima minune este reprezentată chiar de modul miraculos în care a trecut la cele veşnice. Se spune că Domnul a fost atât de impresionat de râvna cu care Sfântul Ilie i-a apărat cuvântul,încât acesta nu a trecut în nefiinţă,ci a fost ridicat la cer cu ajutorul unui car de foc tras de cai albi înaripaţi.

Aducătorul de ploaie

În perioade prelungite de secetă,credincioşii îşi înalţă rugăciunile câtre Sfântul Ilie,el fiind cel care a trimis ploaia izbăvitoare către poporul lui Israel după ce perioada de pedeapsă a luat sfârşit. Astfel,el a primit de la Dumnezeu sarcina de a lega şi de a dezlega ploile,de a provoca trăsnete şi de a decide unde şi când va bate grindina. Dacă în perioada în care se sărbătoreşte praznicul Marelui Proroc pământul este uscat,atunci au loc procesiuni,cum este cea de la Schitul Sfântul Ilie,din comuna Berzunţi,judeţul Bacău,prin care se caută îmbunare şi mijlocire de la Dumnezeu prin intermediul acestui sfânt.

Rugăciune închinată Sfântului Ilie Tesviteanul

„Arătatu-te-ai ca un luceafăr luminos întru Israel,prea lăudate prorocule,strălucind asemenea îngerilor cu viaţa şi înţelepciunea ta şi cu darul facerii de minuni şi ai luminat pe oameni cu propovăduirea adevărului dumnezeiesc,alungând întunericul slujirii idolilor;drept aceea,lăudându-te te mărim cântând:Bucură-te,stea strălucitoare,ce cu strălucirea ta luminezi toată lumea;Bucură-te,făclie pururea arzătoare,care,arzând,luminezi celor ce stau în întuneric;Bucură-te,cel ce cu mintea şi cu duhul înţelepciunii ai fost luminat şi cu duhul înţelegerii şi întăririi ai fost împuternicit;Bucură-te,cel ce ai fost luminat cu duhul cunoştinţei şi al smereniei şi adăpat ai fost cu temerea de Dumnezeu;Bucură-te,cel ce te-ai împodobit cu virtuţile cele înalte şi cu minunile cele mai presus de înţelegere;Bucură-te,cel ce ai împlinit pe pământ judecăţile Domnului şi ai uns pe împăraţi şi proroci;Bucură-te,Ilie,mărite proroc şi înaintemergător al celei de-a doua veniri a lui Hristos!“ Icosul 11 din Acatismul Sfântului Ilie.

Sursa foto: mitropolia.md



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg