Pe urmele saşilor, în Transilvania

1 46516 original jpg jpeg

Nu poţi să mergi la Sibiu sau la Sighişoara fără să treci prin acele localităţi deosebite, unde respiri istorie la tot pasul. Este vorba despre satele săseşti, vechi „urme“ ale populaţiei de origine germanică.

Ordine nemţească

Înşirate printre dealuri de un verde perfect,satele săseşti te lasă fără replică. Totul este ordonat,pus la locul lui,aşa cum numai nemţii o pot face. Din păcate,în fiecare sat,mai întâlneşti doar 3-4 familii de saşi,ceilalţi au plecat demult în Germania.

Toate drumurile duc spre biserica fortificată

Bisericile fortificate construite de saşi pentru a le fi scut de apărare sunt impunătoare. Un turn vechi cu ceas,ce datează chiar din Evul Mediu,domină peisajul şi se zăreşte încă din momentul în care intri într-un astfel de sat.

Iar zidurile care înconjoară biserica sunt masive,nelăsând la vedere decât turnurile. Clopotele adăpostite în turnuri sunt de dimensiuni impresionante,iar bătăile lor se aud clar în împrejurimi. Când erau atacaţi,saşii se puteau adăposti în interiorul acestor cetăţi,unde aveau destule provizii pentru a supravieţui unui scurt asediu.

Casele săseşti,durabile şi masive

Satele săseşti din judeţele Mureş,Sibiu şi Braşov sunt mărturii ale felului în care erau organizate gospodăriile ţărăneşti în Evul Mediu. Casele,cu pereţi în culori vii,sunt aliniate de-a lungul străzii,având porţi înalte dincolo de care nu se vede ograda.

În spatele casei sunt grajdul şi hambarul. Când intri într-o casă săsească,nici prin minte nu-ţi trece cât de mult se întinde curtea în spatele acelor porţi imense.

Saşii din întreaga lume se strâng la Biertan

Biertan,Moşna şi Mediaş sunt cele mai vechi aşezări săseşti din Transilvania. Biertanul a fost timp de 300 de ani sediul episcopal al Bisericii Evanghelice.

Că această localitate a fost foarte importantă pentru saşi o demonstrează şi adunarea generală a acestora,veniţi aici din întreaga lume pentru a-şi întâlni rudele rămase pe aceste meleaguri. În fiecare toamnă,pe străzile vechii cetăţi,saşii cântă şi dansează îmbrăcaţi în costume tradiţionale.



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg