Prima dată la şcoală

Pentru copiii care merg pentru prima dată la şcoală sau la grădiniţă este puţin mai uşor să îi faci trecerea de la programul de acasă,la cel de şcolărel. Cel mai bine este să începi din timp tranziţia,nu chiar înainte de prima zi de şcoală.

De exemplu,încearcă să îi aduci programul de somn la o oră care să-i permit să se trezească la timp dimineaţa. Chiar dacă va vrea să mai stea puţin la televizor,impune o limită clară,fermă,peste care nu se trece. În schimb,acceptă să mai stai puţin cu el,până ce adoarme,pentru a nu se plictisi şi a fi tentat să ia telecomanda în mână. Petereceţi o jumătate de oră de calitate doar voi doi. Citeşte-i poveşti sau lasă-l pe el să aleagă o activitate care îi place,timp în care toată atenţia ta este îndreptată spre el.

Stabileşte ritualuri

Deşi nu sună foarte bine,ritualurilesunt cele care vor face tranziţia mai uşoară. Ritualul de somn,cel de trezire şi cel de studiu îl pot ajuta să se adapteze mult mai uşor. De exemplu,nu îl trimite niciodată la culcare înainte de a face o plimbare în jurul blocului sau înainte de a citi o poveste,ori de a-i pune muzică barocă în surdină. Şi un masaj cu ulei de lavandă îl poate ajuta să adoarmă mai uşor şi chiar să aştepte cu interes ora somnului.

Dimineaţa,îl poţi trezi cu micul dejun la pat sau cu mirosul de cornuri cu unt,ori cu sunetul storcătorului care îi pregăteşte sucul de dimineaţă. Înainte de studiu stabileşte o oră de joacă afară sau o jumătate de oră de jocuri pe calculator. Orice ai alege,fii convinsă că celui mic îi face plăcere. Ritualul trebuie compus doar din activităţi plăcute,pentru a-l pregăti pentru cele mai puţin plăcute (cum ar fi somnul,trezitul sau învăţatul).

Comunicarea cu profesorii

De cele mai multe ori,înainte de începerea anului şcolar,cadrele didactice fac şedinţe cu părinţii pentru a stabili necesarul de materiale pentru anul în curs. Profită de această ocazie pentru a discuta şi despre ce va face la şcoală,astfel încât să îi corelezi programul cu cel de acasă. Profită de zilele până la începerea anului şcolar pentru a începe să impuidin timp noul ritm.

Adoptaţi împreună noile reguli

Nu încerca să îi impui cu forţa noul program,căci s-ar putea să te trezeşti cu surprize. Stabiliţi de comun acord ce urmează să facă în timpul anului şcolar,având grijă ca în week-enduri programul să fie mai puţin rigid,pentru ca cel mic să se refacă după zilele de studiu,dar nu umbla deloc la orele de somn.