Povestea unei poze celebre. Marinarul care, de bucurie, a sărutat o femeie străină de faţă cu iubita sa
Oamenii primiseră o veste pe care o aşteptau: Japonia a capitulat în faţa americanilor, încheindu-se astfel al Doilea Război Mondial. Data de 14 august 1945 a fost haotică, iar în America s-a sărbătorit cu mult fast. Doar în Times Square din oraşul New York, o fotografie a intrat în memoria noastră colectivă. Această fotografie, făcută de Alfred Eisenstaedt, a ajuns să fie un simbol al acelei zile fericite.
Cunoscută drept V-J Day în Times Square, sau chiar The Kiss (Sărutul), poza înfăţişează un marinar şi o asistentă sărutându-se pătimaş. De când a apărut în ediţia din 27 august 1945 a revistei LIFE, imaginea a devenit una dintre cele mai iconice - şi controversate - din secolul XX, potrivit Mentalfloss.com.
Alfred Eisenstaedt nu a fost singurul care a surprins momentul romantic
Victor Jorgensen, un fotograf al Marinei SUA, a prins acelaşi sărut în acelaşi timp. Imaginea lui Jorgensen, cu toate acestea, a fost făcută mult mai aproape. Deşi nu a ajuns atât de cunoscută, fotografia lui Jorgensen se poate găsi şi folosi mai uşor în domeniul spaţiului public.
Cei doi nu au ştiut de existenţa fotografiei decât mulţi ani mai târziu
„Nu am văzut imaginea decât în anii ’60, când am m-am uitat într-un album al Eisenstaedt”, a spus femeia, pe numele său Greta Friedman. A contactat imediat revista LIFE, dar, în acel moment, cineva a venit deja, spunând că este asistenta din imagine. Aflând asta, Greta a trimis jurnaliştilor poze cu ea pentru a dovedi că era ea şi nu altcineva: „Aşa că timpul a trecut, iar în 1980 revista LIFE m-a contactat şi i-am putut aduce poza domnului Eisenstaedt, iar el a semnat-o şi şi-a cerut scuze”, şi-a amintit femeia. George Mendonsa, marinarul, a putut vedea poza de abia în anul 1980.
Femeia nu era asistentă medicală
Greta Friedman s-a născut în Austria şi a venit în America când avea 15 ani ca să scape de nazişti; părinţii ei au rămas şi au murit mai târziu în lagărele de concentrare. A lucrat în Manhattan ca asistent dentar şi s-a dus în Times Square pentru a sărbători. Uniforma pe care a purtat-o i-a făcut pe mulţi să creadă că este o asistentă medicală, lucrând chiar pentru spitalul militar.
Iubita marinarului, în spatele sărutului celebru
George Mendonsa pare să fie acel bărbat care era în căutarea sufletului său pereche, sărutând cu ardoare femeia vieţii lui, însă în realitate - nici vorbă despre aşa ceva. În spatele „cuplului”, se afla o femeie zâmbind, pe numele său Rita Petry. Cei doi urmau să se întâlnească în data de 14 august 1945, însă bucuria că războiul a luat sfârşit a fost atât de mare încât iubitul ei a sărutat o altă femeie. Rita nu a fost deranjată de sărut, ba mai mult decât atât, a devenit soţia marinarului, spunând într-un interviu, mulţi ani mai târziu, că „niciodată, soţul ei nu a sărutat-o atât de pătimaş”.
FOTO Shutterstock.com / @Everett Collection / @spatuletail / @Andrea Izzotti