De ce sunt cartofii vitali în dieta copilului tău

1 65832 original jpg jpeg

Ştiai că banalul cartof oferă de 3 ori mai mult potasiu decât o portocală şi că asigură, pentru copilul tăul aproape jumătate din necesarul zilnic de vitamina C­?

Proteine de calitate

Cartoful nu înseamnă doar carbohidraţii care pun în pericol silueta copilului tău. Mai conţine o mulţime de vitamine şi de minerale indispensabile creşterii. Un cartof mediu,cântărind aproximativ 150 g,nu oferă mai mult de 110 kcal. În plus,este alcătuit pe trei sferturi din apă şi din doar 20% substanţă uscată. Conţine circa 3 g de proteine de foarte bună calitate,ceea ce echivalează cu jumătate de pahar de lapte!

Regele potasiului

Un cartof,de talie medie,are un conţinut de 600-800 mg de potasiu,reprezentând 21% din necesarul zilnic al unui adult. La acest capitol,întrece chiar spanacul şi mult lăudata banană.

Potasiul este necesar în funcţionarea fibrelor musculare şi în transmiterea informaţiei nervoase. Inima însăşi este foarte sensibilă la variaţii cât de mici ale concentraţiei de potasiu din sânge. În plus,surprinzător,cantitatea de sodiu din cartof este foarte redusă,numai bună pentru un „regim fără sare”.

Sursă de fier

Sunt etape în viaţa copilului când necesarul de fier al organismului creşte foarte mult:după vârsta de 6 luni,când „proviziile” asigurate de laptele matern s-au terminat,în perioadele de creştere accelerată,la adolescentele aflate la menstruaţie etc.

În funcţie de soi,un cartof mediu poate asigura între 4-20% din necesarul zilnic de fier. De asemenea,mai conţine şi magneziu (6% din necesar),fosfor (tot 6%),zinc (2%),calciu (2%),precum şi alte elemente rare:crom,mangan,seleniu,molibden.

„Bombă„ de vitamine

Un cartof mediu aduce 21% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult! Ceea ce înseamnă că oferă numeroase beneficii pentru sistemul imunitar.

Vitaminele din grupul B sunt şi ele prezente,fiind foarte utile în producerea celulelor roşii,care transportă oxigenul spre ţesuturi,şi în sinteza aminoacizilor,materia primă din care sunt fabricate proteinele.

Nu provoacă creşteri bruşte ale glicemiei

Amidonul din cartof este un carbohidrat ieşit din comun:el furnizează energie organismului,fără a provoca periculoasele creşteri bruşte ale glicemiei. Un cartof mediu conţine 23 g de carbohidraţi.

Citeşte şi:

5 secrete ca să fii un părinte bun

5 strategii ca să-ţi faci copilul să mănânce tot din farfurie



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg