De ce sunt cartofii vitali în dieta copilului tău

1 65832 original jpg jpeg

Ştiai că banalul cartof oferă de 3 ori mai mult potasiu decât o portocală şi că asigură, pentru copilul tăul aproape jumătate din necesarul zilnic de vitamina C­?

Proteine de calitate

Cartoful nu înseamnă doar carbohidraţii care pun în pericol silueta copilului tău. Mai conţine o mulţime de vitamine şi de minerale indispensabile creşterii. Un cartof mediu,cântărind aproximativ 150 g,nu oferă mai mult de 110 kcal. În plus,este alcătuit pe trei sferturi din apă şi din doar 20% substanţă uscată. Conţine circa 3 g de proteine de foarte bună calitate,ceea ce echivalează cu jumătate de pahar de lapte!

Regele potasiului

Un cartof,de talie medie,are un conţinut de 600-800 mg de potasiu,reprezentând 21% din necesarul zilnic al unui adult. La acest capitol,întrece chiar spanacul şi mult lăudata banană.

Potasiul este necesar în funcţionarea fibrelor musculare şi în transmiterea informaţiei nervoase. Inima însăşi este foarte sensibilă la variaţii cât de mici ale concentraţiei de potasiu din sânge. În plus,surprinzător,cantitatea de sodiu din cartof este foarte redusă,numai bună pentru un „regim fără sare”.

Sursă de fier

Sunt etape în viaţa copilului când necesarul de fier al organismului creşte foarte mult:după vârsta de 6 luni,când „proviziile” asigurate de laptele matern s-au terminat,în perioadele de creştere accelerată,la adolescentele aflate la menstruaţie etc.

În funcţie de soi,un cartof mediu poate asigura între 4-20% din necesarul zilnic de fier. De asemenea,mai conţine şi magneziu (6% din necesar),fosfor (tot 6%),zinc (2%),calciu (2%),precum şi alte elemente rare:crom,mangan,seleniu,molibden.

„Bombă„ de vitamine

Un cartof mediu aduce 21% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult! Ceea ce înseamnă că oferă numeroase beneficii pentru sistemul imunitar.

Vitaminele din grupul B sunt şi ele prezente,fiind foarte utile în producerea celulelor roşii,care transportă oxigenul spre ţesuturi,şi în sinteza aminoacizilor,materia primă din care sunt fabricate proteinele.

Nu provoacă creşteri bruşte ale glicemiei

Amidonul din cartof este un carbohidrat ieşit din comun:el furnizează energie organismului,fără a provoca periculoasele creşteri bruşte ale glicemiei. Un cartof mediu conţine 23 g de carbohidraţi.

Citeşte şi:

5 secrete ca să fii un părinte bun

5 strategii ca să-ţi faci copilul să mănânce tot din farfurie



Recente

shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg