Reţete de Paşte: aperitive cu ouă

1 shutterstock 640896856 jpg jpeg

Ouăle sunt starurile meselor de Paşte. Şi nu doar frumoasele şi tradiţionalele ouă roşii! Pe lângă drob, românii obişnuiesc să pregătească tot felul de aperitive, multe pe bază de ouă. Iată două re-interpretări ale unor reţete clasice, inspirate de ouă.

Ouă umplute cu pastă de avocado

5 porţii * 30' * dificultate mică

Ingrediente: 5 ouă • 1 avocado • 1 lingură suc de lămâie • sare • piper • 1-2 căţei de usturoi • 1 lingură smântână grasă • 2 fire ceapă verde

Preparare:

Fierbe ouăle 10 minute în apă cu sare, apoi lasă-le puţin în apă rece. Curăţă-le de coajă şi taie-le pe lungime. Pune gălbenuşurile într-un castron. Adaugă pulpa de avocado, zeama de lămâie, usturoiul pisat şi un fir de ceapă verde tăiat mărunt. Potriveşte gustul cu sare şi cu piper şi pisează tot amestecul până la omogenizare. Umple albuşurile cu pasta obţinută, apoi decorează-le cu ceapă verde tocată. 

Citeşte şi: Reţete de Paşte: Cozonac în două culori

image

Aperitive aspic în formă de ou

6 porţii * 2 h 30' * dificultate mare

300 g carne de pasăre (ideal cocoş de ţară) • 6 ouă • 1 ceapă • 1 frunză de dafin • sare • piper • 2 morcovi • 100 g mazăre din conservă • 4 căţei de usturoi • 3-4 boabe piper negru.

Preparare

Pune carnea la fiert în apă cât să o acopere de un deget. Îndepărtează spuma, apoi adaugă ceapa, frunza de dafin şi sare, după gust. Lasă totul să fiarbă la foc mic până când carnea devine moale, aproximativ două ore. În ultimele 10-15 minute, adaugă în oală morcovii spălaţi şi tăiaţi în jumătate. Tot atunci, adaugă usturoiul pisat şi boabele de piper. Mai lasă la fiert, la foc mic, 25-30 de minute. Scoate apoi carnea şi morcovii cu o spumieră şi lasă-le la răcit pe un platou. Strecoară zeama din cratiţă. 

Spală bine ouăle, apoi găureşte-le cu grijă la un capăt. Înţeapă fiecare ou cu vârful unui cuţit, apoi desprinde coaja până ajungi la grosimea unui deget. Prin gaura formată, cu o scobitoare, înţeapă interiorul oului, pentru a sparge gălbenuşul, apoi goleşte oul de conţinut. Clăteşte ouăle pe interior, aşază-le pe un suport şi lasă-le să se usuce bine.

Toacă morcovii şi carnea din supă în cubuleţe. Strecoară mazărea din conservă şi clăteşte-o sub jet de apă rece. Pune legumele şi carnea în ou până la jumătate, apoi toarnă zeama cu un ibric. Aşază ouăle într-un cofrag şi pune-le în frigider peste noapte.