Alături de echipa agenţiei Hello Holidays, am mâncat la unele dintre cele mai bune taverne greceşti în peninsula Halkidiki. Iată ce am ales pentru tine: 

Salată de cartofi (Patatosalata) 

Ingrediente 

  • 2-3 cartofi
  • 1 ceapă albă
  • 1 ardei gras roşu 
  • 100 g maioneză 
  • ½ lămâie 
  • 2 linguri ulei de măsline 
  • ½ linguriţă miere, opţional 
  • ½ legătură pătrunjel 
  • sare, după gust 

Mod de preparare 

Speli şi fierbi cartofii în apă cu un praf de sare. Ulterior, îi laşi să se răcească, îi descojeşti şi îi tai bucăţi. Cureţi, speli şi tai ceapa julien, ardeiul gras cubuleţe şi pătrunjelul tocat mărunt. Într-un bol, pui maioneza şi, dacă doreşti, mierea, storci zeama de la ½ de lămâie, presari sarea după gust şi amesteci, apoi o adaugi peste salata de cartofi. Torni uleiul de măsline şi asezonezi cu sare după gust. O dai la frigider 30-60 minute. 

Salată de vinete (Melitzanosalata)

Ingrediente 

  • 1 vânătă
  • 1 morcov 
  • ½ legătură pătrunjel
  • 2-3 căţei de usturoi 
  • 60 ml ulei de măsline 
  • 1 lingură zeamă de lămâie 
  • sare şi piper, după gust 

Mod de preparare 

Preîncălzeşti cuptorul la 200 de grade Celsius. Pui vânăta într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi o laşi la cuptor 50-55 de minute până s-a înmuiat, întorcând-o de câteva ori în tot acest timp. Ulterior, laşi la răcit şi o tai bucăţi. Cureţi, speli şi dai morcovul prin răzătoarea mare. Cureţi şi zdrobeşti usturoiul, apoi toci mărunt pătrunjelul. Le pui pe toate într-un bol, torni uleiul de măsline şi storci zeama de lămâie, apoi asezonezi cu sare şi piper după gust. Dai salata de vinete la frigider timp de 1 h. 

Salată de vară sau Horiatiki

 

Ingrediente 

  • 2 roşii 
  • 2 castraveţi 
  • 50 g brânză feta
  • 1 ceapă albă sau roşie
  • 50 g măsline verzi sau Kalamata, fără sâmburi 
  • ½ ardei gras roşu sau verde  
  • 1 linguriţă oregano 
  • 60 ml ulei de măsline 
  • sare şi piper, după gust 

Mod de preparare 

Cureţi, speli şi tai roşiile, castraveţii, ceapa şi ardeiul gras felii. Adaugi brânza feta tăiată cubuleţe, măslinele, presari oregano, torni uleiul de măsline şi asezonezi cu sare şi piper, după gust. 

Salată de sfeclă roşie (Pantzarosalata)

Ingrediente 

  • 1 sfeclă roşie medie
  • 200 g iaurt grecesc 
  • 3 linguri ulei de măsline 
  • 1 lingură zeamă de lămâie 
  • ½ legătură pătrunjel 
  • 1-2 căţei de usturoi 
  • sare şi piper, după gust 

Mod de preparare 

Speli sfecla roşie, apoi o fierbi 30-60 de minute în apă până se înmoaie. După ce s-a răcit, o tai bucăţi mici. Într-un bol, pui sfecla roşie şi adaugi iaurtul grecesc, pătrunjelul tocat mărunt, usturoiul dat prin răzătoarea mică. Torni uleiul de măsline, zeama de lămâie şi asezonezi cu sare şi piper după gust. Dai deoparte la frigider 30-60 de minute. 

Salată de varză (Lahanosalata)

Ingrediente 

  • ¼ varză albă 
  • 1 morcov 
  • 1 ceapă roşie 
  • 1 ardei gras roşu sau verde
  • ½ legătură pătrunjel 
  • 2 linguri maioneză, opţional
  • 1 lingură zeamă de lămâie 
  • ½ linguriţă miere de cimbru, opţional 
  • 3-4 linguri ulei de măsline 
  • sare şi piper, după gust 

Mod de preparare 

Mărunţeşti varza şi o freci cu puţină sare. Adaugi morcovul curăţat şi dat prin răzătoarea mare, ceapa şi ardeiul gras tăiate julien, pătrunjelul tocat mărunt. Torni uleiul de măsline, zeama de lămâie şi, dacă doreşti, adaugi maioneza şi mierea. Asezonezi cu sare şi piper după gust. Dai deoparte la frigider aproximativ 30 de minute. 

Salată de frunze verzi (Horta Vrasta)

Ingrediente

  • 1 kg spanac proaspăt 
  • 3-4 linguri ulei de măsline extra virgin 
  • ½ lămâie 
  • sare şi piper, după gust 

Mod de preparare 

Speli foarte bine spanacul sub jet de apă rece şi îl opăreşti câteva minute în apă clocotită cu sare. Strecori spanacul şi îl mărunţeşti sau îl laşi ca atare (întreg). Torni uleiul de măsline şi storci ½ de lămâie, apoi asezonezi cu sare şi piper după gust. Serveşti imediat. 

Salată de rucola sau Roka 

  • 100 g frunze rucola
  • 100 g frunze spanac 
  • 100 g frunze salată romană 
  • 50 g nuci 
  • 20 g seminţe de pin
  • 40 g brânză tare Kefalograviera, opţional 
  • 3 linguri ulei de măsline extra virgin 
  • 1 lingură oţet balsamic 
  • 1 linguriţă miere 
  • 1 linguriţă oregano 
  • 1 linguriţă busuioc uscat 
  • sare şi piper, după gust 

Mod de preparare 

Speli foarte bine sub jet de apă rece frunzele verzi şi le pui într-un bol mai mare. Adaugi nucile mărunţite, seminţele de pin trase câteva minute la tigaie şi, dacă doreşti, brânza tăiată cuburi. Torni uleiul, oţetul balsamic, mierea şi presari oregano şi busuioc uscat, apoi asezonezi cu sare şi piper după gust. Serveşti imediat. 

FOTO Shutterstock / Taverna Mpakaliarakia, Nei Poroi, Riviera Olimpului