Vinete gratinate provensale

1 55875 original jpg jpeg

Ce ai nevoie: › 2 vinete subţiri, lunguieţe, potrivite ca mărime › 2 dovlecei (zucchini) tineri › 2 linguri ulei de măsline › 3-4 căţei de usturoi › 2 fire ceapă verde› 4-5 roşii bine coapte › 2 linguri parmezan ras › 1 ardei › nucşoară › cimbru › sare › piper

Cum se prepară:

Se taie ceapa şi usturoiul felii subţiri,se aşază într-un vas termorezistent,se pudrează cu puţină sare şi se introduce în cuptorul bine încins până se înmoaie,fără a se rumeni.

Între timp,se opăresc roşiile,se clătesc cu apă rece pentru a se coji de pieliţe,după care se taie felii. Ardeiul se taie fâşii subţiri,iar vinetele şi dovleceii se taie rondele subţiri. Rondelele de vinete şi de dovlecei se rumenesc,într-o tigaie de teflon,fără ulei,până se înmoaie puţin,apoi se iau deoparte de pe foc.

Se aşază,în straturi,feliile de vinete,dovlecei,roşii şi fâşii de ardei peste ceapa şi usturoiul din vasul termorezistent,adăugând peste fiecare strat nucşoară,cimbru,sare şi piper,după gust. Se stropesc cu ulei de măsline,se acoperă cu folie de aluminiu şi se pun la cuptor pentru circa 30 de minute. Se scoate folia,se presară parmezan ras şi se mai lasă la cuptor până se rumeneşte frumos deasupra. Se serveşte imediat.