Tort cu afine şi ciocolată albă, pentru ocazii speciale
Încearcă şi tu acest desert, cu o combinaţie irezistibilă de arome.
1 tortPreparare 2 hDificultate mare
Pentru blat:
10 ouă
500 g făină
500 g zahar pudră
8 linguri ulei
coajă de la 1 portocală
Pentru cremă:
6 ouă
7 linguri zahăr 200 ml lapte
3 plicuri gelatină
400 ml frişcă lichidă
150 g afine
Pentru decor:
ciocolată albă rasă
70 g afine
1 plic tort-gelee
Mod de preparare
Pentru blat, separi albuşurile de gălbenuşuri. Baţi spumă albuşurile, pui în ploaie zahărul, mixând continuu până când se întăreşte. Separat, amesteci ca la maioneză gălbenuşurile cu uleiul. Le încorporezi în albuşuri astfel: adaugi o lingură de făină, mixezi, apoi o lingură de gălbenuşuri şi mixezi. Porcedezi astfel până când termini ingredientele, iar la sfârşit pui coaja rasă de portocală. Torni aluatul într-o tavă tapetată, îl dai la cuptorul încins până când trece testul scobitorii. Îl laşi la răcit şi îl tai în trei felii egale.
Pentru cremă, separi gălbenuşurile de albuşuri. Mixezi gălbenuşurile cu zahărul, adaugi laptele, le pui pe focul mic şi amesteci continuu până se îngroaşă. O dai deoparte, o laşi la răcorit şi încorporezi gelatina pregătită conform instrucţiunilor de pe ambalaj şi o ţii la rece. Baţi albuşurile spumă tare, le înglobezi în cremă, apoi mixezi frişca până se întăreşte şi o omogenizezi. Crema obţinută o dai la frigider. Speli afinele, le faci piure, le laşi la scurs şi le încorporezi în jumătate din cremă. Păstrezi câteva linguri din ea pentru decor. Întinzi crema cu afine pe prima felie de blat, adaugi cealaltă felie, netezeşti crema rămasă şi aşezi ultima felie.
Îmbraci tortul cu crema păstrată. Decorezi marginile cu ciocolată albă, după gust şi torni tortul-gelee preparat conform instrucţiunilor de pe ambalaj şi amestecat cu afinele. Îl dai la frigider până când se întăreşte jeleul.