Crap la cuptor

1 74910 original jpg jpeg

Atunci când nu ai nicio idee de gătit pentru cină, un peşte gustos este soluţia ideală. Te poţi inspira din această reţetă simplă şi foarte uşor de făcut.

Ai nevoie de:

1 crap

2 linguri unt

sare

piper

1 ardei gras

1 lămâie

busuioc

Cureţi crapul de solzi,îl speli şi-l despici în lungime,despărţind complet părţile una de alta,apoi le tai în felii de mărime potrivită. Sărezi şi presari puţin piper pe fiecare parte. Aşezi bucăţile într-o tavă,cu pielea în sus. Pui câte puţin unt pe fiecare şi le dai la cuptor,la foc potrivit până se rumenesc. Ai grijă să ungi din când în când peştele cu grăsimea din tavă. Îl serveşti răcorit,cu câteva felii de lămâie,ardei gras şi busuioc.

Saramura de crap,un preparat românesc

Carnea gustoasă a crapului i-a convins prima dată pe chinezi să crească acest tip de peşte care i-a cucerit mai târziu şi pe japonezi. Peste ani a ajuns şi în Europa,fiind adus de negustorii portughezi şi veneţieni. La noi,crapul se găseşte în Dunăre şi în Delta Dunării,fiind un peşte care atinge la maturitate o greutate de 11 kilograme. Din crapul românesc se face şi vestita saramură lipovenească cu mămăligă,care merge la sufletul oricui. Peştele este crestat,sărat şi fript la grătar,după aceea servit împreună cu saramura cu legume coapte şi tocate.