Combate hipertensiunea în 5 paşi

1 73213 original jpg jpeg

Ştiai că 1 din 4 români are valori prea ridicate ale tensiunii arteriale? Citeşte mai jos cum poţi preveni riscurile de îmbolnăvire şi cum ţii sub control hipertensiunea.

Presiunea arterială sistolică peste 140 mmHg şi presiunea diastolică peste 90 mmHg predispun la risc de 3 ori mai mare de a suferi de infarct miocardic,de 5 ori mai mare de a dezvolta insuficienţă cardiacă şi de 8 ori mai mare de a avea accident vascular cerebral.

Din fericire,hipertensiunea poate fi controlată şi există metode simple prin care se poate reduce riscul de a suferi complicaţii. Cum putem şti dacă suferim de hipertensiune arterială? Un control la medic ne poate lămuri în această privinţă.

De obicei,hipertensiunea se instalează pe neştiute. Tocmai pentru că nu dă niciun simptom considerabil se mai numeşte şi „boala tăcută“ sau „boala silenţioasă“. Fără să ne dăm seama,valorile tensiunii arteriale cresc şi produc modificări asupra vaselor de sânge. Primul semn important poate apărea cu brutalitate şi de obicei este vorba despre un accident vascular cerebral sau de un infarct.Factorii care declanşează creşterea tensiunii arterialeÎn proporţie covârşitoare,de aproximativ 90% din cazurile de hipertensiune,nu se poate vorbi despre o cauză anume care determină instalarea bolii în corp.

S-au descoperit însă factorii care favorizează apariţia hipertensiunii.

1.    Consumul crescut de sare.La nivel naţional,în medie,românii consumă de la 10 până la 20 de g de sare pe zi. Aceasta înseamnă între 2 şi 4 linguriţe de sare ingerate zilnic. Cantitatea este foarte mare,de aproximativ 10-20 de ori mai mare decât doza zilnică recomandată.

2.    Obezitatea.Din păcate,persoanele care suferă din cauza kilogramelor în exces ajung să sufere,majoritatea,şi de hipertenesiune.

3.    Estrogenul.Un alt factor important care măreşte îngrijorător valorile tensiunii arteriale este hormonul,care se găseşte în pilulele folosite în scopul prevenirii sarcinilor sau a ameliorării simptomelor menopauzei. Estrogenul are efect de a reţine apa în corp,iar retenţia în exces de lichid duce la instalarea hipertensiunii.

4.    Alcoolul.Din studiile de specialitate efectuate de oamenii de ştiinţă s-a descoperit că alcoolul este de vină în proporţie de 5% până la 15% pentru apariţia hipertnesiunii,din totalul cazurilor.

Află de pe clicksanatate.ro ce să faci ca să previi complicaţiile cardiace.