Cum poţi scădea riscul de cancer de col uterin

1 70588 original jpg jpeg

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu vârste între 15 şi 44 de ani. Din acest motiv este bine să ştii din timp cum poţi evita infectarea cu HPV, bacteria ce cauzează acest tip de cancer.

România înregistrează cel mai mare număr de cazuri,dar şi o rată ridicată a mortalităţii cauzatede cancerul de col uterin din Uniunea Europeană. Însă,infectarea cu HPV poate fi evitată cu un simplu vaccin.

„Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin. Însă,România este,în continuare,fruntaşă,atât în ceea ce priveşte incidenţa,cât şi mortalitatea. Pierdem 6 femei zilnic în lupta cu această boală,timp în care,alte ţări europene,cum ar fi Elveţia sau Belgia,au ales prevenţia şi au implementat programe naţionale de vaccinare încă din 2006. Medicii de familie susţin,în continuare,programele de informare şi conştientizare a populaţiei,însă implicarea autorităţilor este vitală în implimentarea efectivă a acestor programe de prevenţie”,spune dr. Cristian – Sever Oană,medic primar Medicină de Familie.

Prevenţia cancerului ovarian se poate realiza prin două metode:

  • Evaluarea periodică a stării de sănătatea femeilor cu vârsta între 25 şi 64 de ani,ce se realizează printr-o scrisoare de trimitere oferită de medicul de familie. Printr-o monitorizare corectă a pacientelor,evaluarea periodică ajută în prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer de col uterin.
  • Vaccinarea împotriva HPVare caracter opţional,este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 şi 14 ani,printr-o solicitare scrisă,depusă de părinţi,la medicul de familie. Vaccinul tetravalent protejează împotriva tulpinilor 16 şi 18,responsabile de 70% din totalul cazurilor de cancerul de col uterin,dar şi împotriva tulpinilor 6 şi 11 care provoacă 90% dintre cazurile de condiloame genitale.

„Anul trecut,vaccinarea împotriva HPV a fost reintrodusă în Calendarul de Imunizări,ca şi vaccinare opţională,gratuită,pentru fetele cu vârste între 11 şi 14 ani,cu dată efectivă de începere-1 octombrie 2013. Odată cu anunţarea acestui program de imunizare,SNMF a dezvoltat un program de informare asupra pericolelor virusului HPV,atât în rândul medicilor,cât şi în rândul părinţilor,tocmai din dorinţa de a reduce mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În doar 2 luni de la începerea programului nostru de informare,medicii de familie au primit aproximativ 2.000 de cereri din partea părinţilor,susţine dr. Rodica Tănăsescu,Preşedinte Societatea Naţională pentru Medicina Familiei.

 Mai multe informaţii despre importanţa imunizării contra HPV,mijloacele prin care fetele pot fi vaccinate gratuit,dar şi care sunt adevăratele riscuri ale vaccinului găseşti pe  www.impreunapentruviata.ro.

Citeşte şi:

Alimente care previn cancerul de colon

Principalele cauze ale cancerului de col uterin