Cum recunoşti intoleranţa alimentară

1 71670 original jpg jpeg

O afecţiune greu de depistat, cu multe simptome supărătoare. Este vorba despre intoleranţa alimentară, adică dificultatea organismului de a digera unele alimente. Jumătate din populaţia de pe Glob suferă de această afecţiune, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Simptomele afecţiunii

Persoanele care au intoleranţă alimentară pot avea probleme digestive,precum dureri de stomac,balonare,disconfort după masă,constipaţie sau diaree. Totodată,poate apărea tusea,dar şi dureri articulare,erupţii pe piele,migrene şi oboseală cronică.

Este foarte important să fii atentă dacă după ce consumi anumite alimente apar astfel de simptome. Dacă da,atunci trebuie să mergi la medic. Acesta este cel care va pune diagnosticul,în urma unor teste.

Cum deosebim intoleranţa de alergie?

Manifestările alergiei apar dintr-o dată şi de fiecare dată după ce consumi un anumit aliment. Alergia poate apărea dacă ai consumat o cantitate foarte mică din acel aliment,în timp ce intoleranţa apare treptat,poate apărea doar după ce ai mâncat o cantitate mare dintr-un anumit aliment,poate apărea doar dacă mânânci des din acea mâncare. Astfel,dacă o alergie poate apărea în 2-3 minute,simptomele unei intoleranţe  la un anumit aliment se pot manifesta în 24 de ore.

Ce alimente cauzează cele mai multe alergii 

Printre alimentele care cauzează aproape 90% dintre alergiise numără alunele,peştele,fructele de mare,oăule,laptele,soia. În ceea ce priveşte intoleranţa alimentară,cea mai comună este intoleranţa la lactoză.

Se întâmplă atunci când organismul nu poate digera lactoza,care se găseşte în lapte. Totodată,mai pot exista persoane intolerante la gluten,cât şi la unii aditivi din alimente,precum îndulcitorii,coloranţii artificiali şi emulsificatorii.

Intoleranţa alimentară te poate îngrăşa

Persoanele care suferă de intoleranţă alimentară pot avea probleme cu menţinerea greutăţii. Acest lucru se întâmplă pentru că unele medicamente la care organismul a căpătat intoleranţă pot afecta metabolismul.

De exemplu,multe persoane pot căpăta intoleranţă la alimentele care conţin grâu. Studiile au arătat că acestea au un metabolism mai lent şi sunt predispuse să câştige în greutate.

Citeşte şi: 

Iată ce trebuie să mănânci dacă ai intoleranţă la gluten!

Ce să mânânci dacă ai intoleranţă la lactoză



Recente

chalo garcia 9pszsLaXh7A unsplash jpg
Rulada de bezea cu mascarpone  Sursa foto shutterstock 2550892545 jpg
Ce contează cu adevărat când alegi un cuptor incorporabil   ghidul tău pentru 2025 jpg
Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg