Cum să previi răul de avion

1 70252 original jpg jpeg

Cei care călătoresc frecvent în străinătate sunt foarte familiarizaţi cu impactul "jet lag", cunoscut sub numele de sindrom de fus orar sau tulburare de jet lag. Acestea sunt simptomele care apar în urma unui zbor la un nou fus orar.

Sindromul de fus orar apare atunci când organismul devine perturbat după un zbor de mai multe ore. Organismului îi este greu să se adapteze la deplasarea rapidă şi cu noul fus orar. De aceea,are nevoie de la câteva zile la câteva săptămâni pentru a se obişnui şi adapta. În plus,este afectat somnul,pofta de mâncare,digestia,obiceiurile intestinale,temperatura corpului şi tensiunea arterială.Una dintre cele mai frecvente simptome de jet lag este tulburarea somnului. Alte simptome includ oboseală,probleme digestive,greaţă,dureri musculare,lipsa poftei de mâncare,dureri de cap,probleme de memorie,concentrare slabă şi iritabilitate. Simptomele variază de la persoană la persoană şi pot dura până la 5 sau 6 zile,în cazul în care ai călătorit în nouă sau mai multe zone,în special în direcţia Est.Oricine poate suferi de jet lag,dar anumiţi factori pot creşte probabilitatea de a experimenta acest sindrom. Astfel de factori includ numărul de ore de zbor,călătoriile în zonele din est,deshidratarea,consumul de alcool şi cofeină în timpul zborului,lipsa de somn,excesul de stres şi la persoanele care au peste 60 de ani.Jet lag este temporar,dar poate reduce în mod semnificativ confortul în timpul tău de vacanţă sau de afaceri. Din fericire,există câteva sfaturi şi modificări ale stilului de viaţă care pot ajuta la reducerea severităţii şi duratei simptomelor.

1. Schimbă rutina de dormit înainte de a zbura

Este foarte important să-ţi schimbi programul de dormit cu câteva zile înainte de plecare. Acest lucru ajută la adaptarea corpului cu uşurinţă la noul fus orar. În plus,dacă trebuie să călătoreşti spre Est,încearcă să adormi cu cel puţin o oră mai repede decât o faci în mod normal. În cazul în care călătoreşti în Vest,atunci trebuie să adormi cu o oră mai târziu. Aceste modificări trebuie făcute cel puţin cu o săptămână înainte de plecare.

2. Bea mai multă apă pentru e evita deshidratarea

Să fii hidratată este primul şi cel mai important pas pentru prevenirea sindromului jet lag. Corpul trebuie să fie hidratat înainte,în timpul şi după ce călătoreşti. În plus,pentru hidratare,cea mai bună este apa,dar şi apa cu lămâie. Călătoria cu avionul pare aproape inventată pentru a stoarce apa din corp,şi să avem gura uscată în timpul zborului,nu ne ajută. În plus,lipsa de umiditate poate face corpul să se deshidrateze rapid şi să agraveze simptomele.

3. Redu cantitatea de cafea şi alcool

Cu câteva zile înainte de a călători şi în timpul zborului,evită consumul de cafea şi alcool. Acestea pot afecta calitatea somnului,care este unul dintre efectele majore ale zborului. În plus,apare obosealaşi agitaţia,în timp ce duc la deshidratarea corpului.

4. Supliment de melatonină

Melatonina este un hormon pe care corpul îl produce în mod normal atunci când dormim. În plus,este hormonul care controlează funcţiile organismului şi cel care trimite semne atunci când trebuie să mergi la culcare şi când trebuie să te trezeşti.

Dacă iei supliment de melatonină,ajuţi la resetarea ceasului intern al organismului. Ar trebui luat înainte de culcare timp de câteva zile după sosirea într-o nouă zonă pentru a uşura tranziţia.