Nivel de cortizol crescut simptome. 5 semne care să te îngrijoreze

nivel de cortizol crescut simptome jpeg

Nivel de cortizol crescut simptome. Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale şi reprezintă răspunsul organismului la situaţiile stresante. Însă, cum ce e prea mult strică, uite 5 semne care te pun „în gardă”că ceva este în neregulă.

Când organismul trece prin situaţii stresante el eliberează cortizol pentru a se proteja. Totuşi,o cantitate mare de cortizol în organism te predispune la apariţia diverselor afecţiuni. Iată care sunt semnele care-ţi spun că ai un nivel prea ridicat din acest hormon.

1. Nivel crescut de cortizol simptome - Insomnia

Noaptea nivelul de cortizol ar trebui să fie mai scăzut pentru a permite organismului să se relaxeze şi să se instaleze starea de somn. Dar dacă nivelul este crescut îţi va fi greu să adormi,deoarece vei fi agitată şi din acest motiv vei petrece multe nopţi albe.

2. Grăsime abdominală

Te „lauzi”cu o burtică de care-ţi este greu să scapi? Este tot din cauza cortizolului. În cantităţi mari el încurajează depunerea de grăsime pe abdomen şi deschide apetitul,ceea ce te va face să ai mereu poftă de ceva dulce sau de alimente bogate în grăsimi saturate.

3. Nivel de cortizol crescut simptome - Răceli frecvente

Sistemul imunitar este sensibil la variaţiile de cortizol şi din acest motiv va fi din ce în ce mai slăbit. Astfel vei fi mai predispusă la boli,în special la răceli şi la infecţii.

4. Lipsa apetitului sexual

Se manifestă mai ales în cazul bărbaţilor,când nivelul crescut de cortizol scade nivelul de testosteron. La femei,dezechilibrul hormonal perturbează ciclul menstrual.

5. Nivel de cortizol crescut simptome - Ulcer şi instalarea sindromului colonului iritabil

Cei care suferă de depresie sau de anxietate sunt mai predispuşi să facă ulcer sau să sufere de sindromul colonului iritabil care se manifestă prin dureri abdominale,balonare şi digestie îngreunată.

Citeşte şi:

Alimente permise şi interzise în ulcer

Efectele insomniei asupra organismului