Siropuri din plante eficiente împotriva alergiilor, depresiei, virozelor şi Helicobacter pylori

1 shutterstock 695788966 jpg jpeg

Zilelele de primăvară duc, în unele cazuri, la acutizarea problemelor de sănătate. Din fericire, acestea pot fi prevenite, iar simptomele pot fi ameliorate cu siropuri naturale din cătină, mastic, trei-fraţi-pătaţi, muşeţel şi altele.

Afecţiunile gastrointestinale, virozele respiratorii sau alergiile sunt doar o parte dintre afecţiunile ce îşi fac mai bine simţită prezenţa atunci când temperatura urcă în termometre. Cauzele sunt diverse şi variază de la modificarea regimului alimentar, slăbirea organismului pe parcursul iernii şi apariţia factorilor declanşatori.

Masticul distruge Helicobacter pylori

Oboseala acumulată peste iarnă poate provoca crizele de gastrită şi de ulcer. O cauză a declanşării gastritei este prezenţa în organism a bacteriei Helicobacter pylori. Aceasta produce o enzimă care acţionează asupra mucoasei gastrice, provocând ulceraţii. Gastrita este unul dintre primele simptome ale infecţiei cu această bacterie, care, netratată, duce în timp la declaşarea ulcerului. Răşina de mastic, un arbore ce creşte exclusiv in insula Chios din Grecia, are proprietăţi antibacteriene, în special împotriva bacteriei Helicobacter pylori.

Cum se prepară siropul: zdrobeşti în mojar 15-20 g de răşină de mastic până capătă consistenţa unei pulberi. O amesteci cu 200 g miere cât mai lichidă şi 50 g propolis. Ţii borcanul cel puţin două săptămâni într-un loc întunecat şi răcoros, apoi iei câte o lingură de sirop în fiecare zi pe stomacul gol.

Cătina împotriva virozelor respiratorii

Cu atât de multe variaţii bruşte ale temperaturii de la o zi la alta, nu e de mirare că virozele respiratorii sunt atât de dese. La acestea se adaugă odihna insuficientă, precum şi alimentaţia din timpul iernii, toţi aceşti factori scăzând imunitatea organismului. Datorită conţinutului ridicat de vitamina C, cătina este aliatul împotriva virozelor cauzate de virusuri sau alţi agenţi patogeni, deoarece întăreşte imunitatea.

: cureţi 2 kg bobiţe de cătină, le speli şi le pui în blender. Le pasezi până când obţii o pastă, pe care o treci printr-un tifon curat. Dai sucul obţinut deoparte. Resturile de fructe din tifon le combini cu 2 litri de apă şi le fierbi 10 minute. Strecori şi combini sucul obţinut cu cel proaspăt. Adaugi în sirop miere după gust, aprox 400 de grame, şi-l ţii la rece. Bei câte 50 de ml în fiecare zi.

Trei-fraţi-pătaţi îmblânzesc alergiile

Primăvara este un sezon dificil dacă suferi de alergii la praf şi la polen. Pe lângă antihistaminice, pentru a scădea intensitatea simptomelor, poţi încerca siropul de trei fraţi pătaţi. Această plantă întăreşte sistemul imunitar şi previne reacţiile alergice care provoacă lăcrimarea ochilor, urticaria şi senzaţia de sufocare.

: combini 300 g de frunze şi flori de trei fraţi pătaţi cu 900 ml de apă. Fierbi până când scade un sfert din cantitatea de apă, apoi strecori şi adaugi zahăr cât să obţii un sirop dulce. Amesteci până se dizolvă zahărul. Torni siropul într-o sticlă din sticlă sterilizată şi îl ţii la rece. Iei câte o lingură în fiecare dimineaţă, una – două luni.

Muşeţelul alungă depresia

Încălzirea vremii poate duce şi la acutizarea stărilor de depresie şi de anxietate, una din cauze fiind şi declanşarea asteniei de primăvară. Muşeţelul are proprietăţi antidepresive, inducând o stare de relaxare.

: fierbi 200 g de flori proaspete de muşeţel cu 500 ml apă, cinci minute. Laşi la răcorit, strecori şi adaugi 200 g miere. Pui siropul obţinut într-o sticlă din sticlă sterilizată şi îl păstrezi la rece. Bei câte una – două linguri ori de câte ori este nevoie.

Şi siropul de urzică ajută primăvara la calmarea reacţiilor alergice. Sunătoarea este, de asemenea, de ajutor în lupta cu stările depresive.

@shutterstock