Atacul de panică şi infarctul sunt foarte asemănătoare din cauza mai multor simptome care sunt similare. Atunci când ai ori una, ori alta, poţi simţi că nu poţi respira bine, furnicături în braţe sau mâini, ameţeli, transpiraţie, tremur, un ritm cardiac crescut şi chiar durere în zona pieptului. Şi atunci e greu să-ţi dai seama dacă suferi un infarct şi trebuie să beneficiezi cât mai repede de ajutor medical sau ai un atac de panică şi nu trebuie decât să te linişteşti, pentru a-ţi trece întreaga senzaţie îngrozitoare. Pentru că, în ambele situaţii, ai teribila senzaţie că urmează să mori.

Totuşi, dacă sunt atât de asemănătoare, cum facem diferenţa între ele?

Infarctul se întâmplă, în mod normal, când una dintre arterele care aprovizionează muşchiul inimii cu sânge se blochează sau este astupată. Asta duce la scăderea cantităţii de sânge cu care este aprovizionat muşchiul inimii”, ne explică medicul cardiolog Tamara B. Horwich, de la David Geffen School of Medicine, din UCLA.

Dar avem posibilitatea de a le diferenţia. De pildă, atunci când ştii că eşti predispus să faci infarct, trebuie ţinut cont de acest lucru şi identificat pe loc dacă asta şi se întâmplă sau nu.

Ce înseamnă să fii predispus să faci infarct?