Şampoanele pentru bebeluşi au o formulă delicată,care nu irită,însă nu elimină grăsimea în exces din păr – fiindcă scalpul unui adult secretă substanţe diferite faţă de cel al unui copil. Astfel de produse nu ar trebui folosite în mod regulat.

 

Şampon pentru utilizare frecventă

Majoritatea şampoanelor din comerţ pot fi utilizate cât de des îţi doreşti,însă doar un şamponce are în compoziţie ingrediente blânde,neagresive,sunt recomandate în cazul în care îţi speli părul zilnic sau chiar la 2-3 zile. Orice şampon conţine agenţi de curăţare,unii dintre aceştia regăsindu-se de multe ori,suprinzător,în diverse produse de uz casnic. Aceştia au rolul de a îndepărta praful şi murdăria,însă pot fi nocivi pentru firul de păr şi scalp. Lauril sulfatul de amoniu şi lauril sulfatul de sodiu sunt substanţe chimice care produc de obicei multă spumă şi intră în compoziţia multor şampoane,însă,în anumite concentraţii,pot irita ochii şi pielea capului şi produc efectul de păr despicat. Dacă simţi un uşor disconfort la nivelul ochilor atunci când îţi şamponezi părul este bine să verifici cu atenţie ingredientele. Foloseşte produse cât mai naturale,cumpărate din farmacii,şi fereşte-te de parabeni – substanţe menţionate pe etichetă,cu rol în conservarea produselor de îngrijire dar,se crede,cu potenţial cancerigen.  

 

Şampon pentru păr colorat

Părul colorat are nevoie de produse specifice pentru a îşi păstra mai mult timp pigmentul şi a evita efectul nenatural. Fiind deja supus unui proces care îi afectează structura trebuie să beneficieze de o îngrijire suplimentară,prin urmare trebuie să foloseşti un şampon specific părului vopsit,care are în compoziţie ingrediente nutritive. Tratează-l cu delicateţe şi prepară o mască hrănitoare cel puţin o dată pe săptămână,din ingrediente naturale. Încearcă o combinaţie din două linguri de miere şi un gălbenuş de ou,care se aplică pe toată lungimea,inclusiv la rădăcina. Se lasă să acţioneze 20 de minute şi se clăteşte cu apă călduţă.

 

Şampon-medicament

Fie că te confrunţi cu mătreaţa,căderea păruluisau un scalp iritat,nu trebuie să treci cu vederea aceste probleme. Ele pot fi cauzate de produsele nepotrivite sau pot avea legătură cu anumite afecţiuni interne. Majoritatea şampoanelor antimătreaţă conţin compusul numit zinc pirition,ce reuşeşte să combată ciuperca responsabilă de această afecţiune. Mai pot conţine şi acid salicilic,necesar pentru exfolierea scalpului,însă un scalp sensibil se poate irita cu uşurinţă,deşi părul are tendinţe de îngrăşare. Cea mai bună soluţie,în cazul în care şamponul antimătreaţă obişnuit nu dă rezultate,este folosirea unor produse dermatocosmetice,care deşi au un preţ mai ridicat nu conţin coloranţi şi nu afectează pH-ul pielii.

 

 

Truc

·         E bine ca părul să fie periat înainte de şamponare. Procesul îndepărtează praful şi rezidurile de produse folosite şi ajută la descurcarea lui ulterioară.

·         Se lasă părul să se usuce pe cât posibil în mod natural,iar doar atunci când este neapărat  nevoie se apelează la uscător,setat pe aer călduţ,nu fierbinte. Nu folosi uscătorul când părul este foarte ud.  Eviţi astfel ruperea şi degradarea lui.

·         Destul de recent apărut pe piaţa de la noi,şamponul uscat reprezintă o alternativă rapidă când ai nevoie de reîmprospătarea părului,dar nu ai timp să îl speli cu apă. Se pulverizează la rădăcină la fel ca un fixativ,se aşteaptă câteva minute,apoi se masează scalpul uşor până ce produsul este absorbit în totalitate.Nu folosi totuşi acest produs dacă ai pielea capului sensibilă.