Ciocolata, bună pentru ten
Cicolata îţi face cu ochiul? S-ar putea să nu fie un păcat atât de mare, arată un studiu recent. În doze corecte, tabletele de cacao aduc numai beneficii pentru piele.
Protejează împotriva ultravioletelor
Ciocolata neagră conţine flavonoli,fitonutrienţi cu proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare. Toţi aceşti compuşi protejează pielea de efectul razelor ultraviolete,ceea ce duce la riduri mai puţine. În fapt,substanţele mai sus pomenite au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi produşi în urma expunerii la soare,şi îmbunătăţesc circulaţia sanguină,cea care-ţi dă strălucire tenului.
Acestea sunt rezultatele unui studiu german,în cadrul căruia femeile-subiecţi a consumat zilnic,timp de 3 luni,o jumătate de cană de cacao îmbogăţită cu flavonoizi. După perioada de teste,rezultatele erau vizibile:pielea femeilor era mai catifelată,mai hidratată,şi mai puţin aspră şi roşie – aşa cum e de obicei pielea în urma expunerii la razele ultraviolete. Cercetătorii cred că flavonoizii absorb razele UV.
Întârzie îmbătrânirea
S-a dovedit că epicatechina şi resveratrolul,doi antioxidanţi care se găsesc în mod natural în boabele de cacao,au efecte benefice asupra inimii,vaselor sanguine,creierului,sistemului nervos. Însă nu numai atât:se pare că pot să întârzie procesele de îmbătrânire a pielii.
Previne rupera colagenului
Ciocolata neagră reduce producerea hormonilor stresului şi creşte producţia de neurotransmiţători ai bunei dispoziţii. Un nivel mai scăzut al hormonilor stresului înseamnă o figură mai senină,deci mai puţine ruperi de colagen şi formare de riduri „proaspete”.
Creşte refacerea celulară
Cuprul,fierul,manganul,magneziul,zincul din componenţa ciocolatei stimulează creşterea celulară,repară ţesuturile şi cresc absorbţia nutrienţilor.
Nivelul antioxidanţilor în ciocolata neagră e mai mare ca în ceaiul verde,negru sau în vinul roşu,arată un studiu american recent. Concentraţie mare de antioxidanţi înseamnă refacere celulară mai rapidă şi protecţie împotriva posibilelor agresiuni celulare.
Din moment ce fluxul sanguin este îmbunătăţit,graţie funcţiilor mai performante ale vaselor de sânge,hidratarea pielii este mai intensă,de unde şi aspectul sănătos.
De reţinut!
Nu orice ciocolată este sănătoasă pentru oganism:indicată este cea cu conţinut de cacao de peste 70%,cu concentraţie mică de zahăr şi fără ingrediente adiţionale – lapte,soia etc – care reduc efectele benefice.