Totul despre gingivită şi bolile paradontale

1 68918 original jpg jpeg

Denumită şi boală gingiilor, parodontita începe prin dezvoltarea bacteriilor în gură şi poate ajunge la un stadiu în care, dacă nu este tratată corespunzător, se pot pierde dinţii din cauza distrugerii ţesutului din jurul acestora.

Diferenţa dintre gingivită şi parodontită

„Gingivită sau inflamatia gingiei de regulă precede parodontopatia. Cu toate acestea,este important să ştiţi că nu toate inflamatiile gingiei duc la parodontoză . În stadiul incipient al gingivitei,bacteriile din placă bacteriană care se depun pe dinţi cauzează inflamatia gingiei şi sângerarea acesteia la periaj. Chiar dacă gingia este inflamată,dintîi rămân fixaţi în os,neproducandu-se nici o lezare ireversibilă a acestuia în această etapă”,explică dr. Andra Custura.

Când gingivita (inflamaţia gingiei) nu este tratată,poate avansa la parodontopatie/parodontoză. Această afecţiune determina desprinderea gingiei de dinte,formând un spaţiu între gingie şi dinte,numit pungă parodontală sau buzunar în care se adună resturi alimentare şi bacterii. Sistemul imunitar al organismului luptă cu bacteriile pe măsură ce acestea se răspândesc tot mai mult înspre rădăcina dintelui. 

"Cu toate acestea,este important să ştiţi că nu toate inflamatiile gingiei duc la parodontoză . În stadiul incipient al gingivitei,bacteriile din placă bacteriană care se depun pe dinţi cauzează inflamaţia gingiei şi sângerarea acesteia la periaj. Chiar dacă gingia este inflamată,dinţii rămân fixaţi în os,neproducându-se nici o lezare ireversibilă a acestuia în această etapă”,explică dr. Andra Custura.

În lupta dintre bacterii şi sistemul imunitar osul şi ţesutul din jurul dintelui au de suferit. Pe măsură ce boală progresează,tot mai mult os şi ţesut gingival se distrug în proces,lucru care determină mobilitatea dinţilor care nu mai au în ce să se susţină,într-un final ajungându-se la pierderea acestora. 

Cauzele bolilor gingivale 

Placa bacteriană este principalul factor determinant al parodontitei,dar există şi alţi factori care influenţează apariţia acestei boli. Printre care se numără: 

• Schimbările hormonale,precum cele care se produc în timpul sarcinii,pubertăţii,menopauzei şi menstruaţiei lunare determină sensibilitatea gingiilor şi gingivită se dezvoltă mai uşor. 

• Bolile care interferează cu sistemul imunitar (cancerul,virusul HIV) pot afecta starea gingiilor. Pacienţii cu diabet sunt cei mai predispuşi la apariţia infecţiilor gingivale şi prezintă cel mai mare risc de dezvoltare al unei boli parodontale. 

• Medicamentele care determină reducerea fuxului salivar,deoarece aceasta are un efect de protecţie asupra gingiilor şi dinţilor. Unele medicamente anticonvulsive sau antianginoase pot provoca o creştere anormală a ţesutului gingival. 

• Obiceiurile dăunătoare precum fumatul fac ca ţesuturile gingivale să se vindece mai greu în mod natural. 

• Igienă orală precară determină formarea gingivitei mult mai uşor. 

• Antecedente familiare de boli dentare. 

Cum recunoaştem simptomele bolilor gingivale 

„Bolile gingiilor se pot dezvolta fără durere,producând doar câteva semne evidente,chiar şi în stadiile tardive ale bolii. Cu toate că simptomele bolii parodontale sunt adesea subtile,acestea există şi includ gingii care sângerează în timpul şi după periajul dentar,gingii roşii,umflate şi moi,respiraţie urât mirositoare persistentă sau gust neplăcut în gură,gingii retractate,buzunare adânci formate între gingie şi dinte,deplasarea sau pierderea dinţilor,precum şi modificări ocluzale,de muşcătură şi/sau estetică. Chiar dacă nu observaţi niciunul din aceste simptome,nu înseamnă că boala nu există. La unele persoane aceasta se poate manifesta afectând doar anumiţi dinţi,cum ar fi molarii. Numai un dentist sau un parodontolog poate recunoaşte şi determina progresul bolii parodontale”,adaugă dr. Andra Custura. 

Cu cât sunt mai adânci cu atât boală e mai avansată 

• mobilitatea dinţilor,sensibilitatea şi aliniamentul acestora 

• osul maxilar pentru a putea determina nivelul lui de distrugere (absorţie). 

Cum se tratează boala parodontală 

Obiectivele principale ale tratamentului sunt reataşarea gingiei de dinte,reducerea inflamaţiei,reducerea profunzimii buzunarelor parodontale şi reducerea riscului de infecţie. Opţiunile de tratament diferă în funcţie de stadiul bolii,de modul în care aţi răspuns la unele tratamente anterioare,dar şi de starea generală de sănătate.



Recente

vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg