Pneumonia este o infecţie acută la nivelul plămânilor, cauzată de bacterii, virusuri şi de fungi. Apare, cel mai frecvent, în sezonul rece (iarna şi primăvara devreme), în timpul epidemiilor de gripă şi mai ales la fumători. Afecţiunea se manifestă, de obicei, prin tuse, însoţită de expectoraţii, frisoane, febră (peste 38ºC) şi de slăbiciune generală. De asemenea, mai pot apărea dureri la nivelul pieptului, bătăi accelerate ale inimii, stări de confuzie şi de oboseală.

Boala poate avea mai multe forme

Pneumonia bacteriană se poate dezvolta pe cont propriu sau după o gripă ori o răceală gravă. Printre cele mai frecvente bacterii care produc pneumonie se numără Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus şi Streptococcus pneumoniae (pneumococ). De altfel, există şi un vaccin împotriva Haemophilus influenzae, pe care copiii şi vârstnicii ar trebui să-l facă. Pneumonia virală poate fi cauzată de virusuri gripale şi, de obicei, ia forme uşoare. Se tratează cu medicamente antivirale şi poate fi prevenită prin vaccinare antigripală anuală. Pneumonia de aspiraţie reprezintă inflamarea parenchimului pulmonar, precum şi a arborelui bronşic şi apare în urma inhalării unor corpuri străine.

Citeşte şi: De ce COVID-19 ucide şi persoane tinere

Radiografia, indicată pentru diagnostic

Diagnosticarea se face în urma consultului de specialitate şi pe baza mai multor investigaţii medicale. Ascultarea plămânilor cu stetoscopul, depistarea unor markeri din sânge şi examenul sputei sunt doar câteva dintre acestea. În majoritatea cazurilor însă, diagnosticul este stabilit în urma efectuării unei radiografii toracice. Iar dacă rezultatul radiografiei este neconcludent sau nu evidenţiază cu claritate afecţiunea, se recurge la tomografia computerizată.

Formele bacteriene se tratează cu antibiotice

Formele bacteriene uşoare ale pneumoniei se tratează la domiciliu, cu antibiotice recomandate de medic. În cazurile grave însă, este nevoie de spitalizare. Tratamentul prescris de doctor este ales în funcţie de tipul de pneumonie (în urma unei antibiograme), de vârsta pacientului, precum şi de starea lui generală de sănătate.

Citeşte şi: 5 lucruri pe care un doctor le poate spune despre tine doar privindu-te

Sfatul specialistului: Dr. Valentina Roşca, medic specialist medicină de familie şi pediatrie

Pneumonia poate apărea fie prin inhalarea directă a microorganismelor care cauzează pneumonia, fie prin circulaţia sangvină, prin migraţie de la un focar  infecţios. De obicei, se manifestă ca o infecţie de tract respirator superior, deplasându-se apoi către tractul respirator inferior – dezvoltând pneumonia. Pentru a preveni pneumonia, trebuie să evităm contactul direct cu persoanele bolnave, să respectăm normele de igienă, să avem o alimentaţie echilibrată şi să renunţăm la fumat. De asemenea, se recomandă vaccinarea, după caz.